Nytänkande bilderböcker

Naturligtvis tänker inte bilderboken utan det är de som skriver och illustererar som tänker nytt. Spännande uttryckssätt, mörker och svärta. Kan en bilderbok se ut hur som helst? Får en bilderbok vara svår? Och är den överhuvud taget tänkt för barn?

Under det senaste året/åren har det kommit ett flertal bilderböcker som tänjer på gränserna för hur en bilderbok får se ut och hur svår den får vara. Formatet signalerar bilderbok och då tänker man gärna yngre barn. Några av de böcker jag tänker presentera kan man titta på och diskutera ur ett formmässigt perspektiv. Andra skulle man kunna läsa med ungdomar för att ta upp ämnen som våld, misshandel och psykisk sjukdom.

Nu låter det här väldigt tungt. Jag tycker ändå det är värt att ta sig en titt på de här böckerna. De har ett sätt att tänka nytt när det gäller bilder och teman som jag tycker är spännande. Några av dem kanske man får läsa både en och två gånger innan man kan ta dem till sig. Andra är lättare rent innehållsmässigt. En del är filosofiska medan andra tar upp existensiella frågor där barnet är utlämnat åt sig själv.

Malin Axelsson Mitt liv som detektiv

En pjäs av dramatikern Malin Axelsson har blivit barnbok. Oftare är det tvärtom böcker som blir pjäser. Dädä ska ha en barnvakt och allt blir stort och skrämmande. Barnvakten försöker förtvivlat och med alla knep få dädä att prata. Barnvakten blir en detektiv som med ord, ljud och fantasi försöker nå fram. Bilderna av Magdalena Cavallin är i dova färger. Inte otäck, men det lilla barnets känsla av utsatthet i den nya och främmande situationen syns tydligt.

Shaun Tan Ankomsten

Det här är en grafisk seriebok för alla åldrar och inte en bilderbok. Jag kan inte låta bli att ta med årets ALMA- och Peter Pan-pristagare bland dessa böcker. Bilderna påminner om att titta i ett sepiafärgat fotoalbum. Det här är en textlös bok som skildrar emigrantens ordlöshet och utsatthet. Den ser ut att utspela sig på 40-talet, men tid och plats är egentligen oviktiga. Shaun har inspirerats av alla emiganter i världen och från alla tider och av de överlevande från andra världskriget. Att det är en viktig bok visas inte minst genom att Shaun Tan tilldelades det finaste barnbokspriset, barnens motsvarighet till Nobelpriset, ALMA-priset för sin produktion. Tidigare under våren fick han en Oscar för filmen The lost thing som även finns som bok.


Lina Blixt Bakomvärlden

Stora skrämda ögon möter oss från sidor i gråskala. En pojke hittar ett hål bakom huset som leder in till bakomvärlden. Dit tar han sig trots sina rädslor. Kanske är den världen trots allt bättre än den riktiga där föräldrarna verkar frånvarande och utan förmåga att lyssna på sitt barn?

Johan Gardfors Nu eller Mu - en kärlekshistoria    

Det här är en ljus och vacker bok i milda akvarellfärger. Här är temat det som är nyttänkande. I en filosofisk och underfundig text funderar Nu och Mu över vem de är och om de har råkat byta plats med varandra. Lite snurrigt, men samtidigt roligt, blir det med allt "-Vänta nu, sa Nu. Tänk om Nu inte alls är Nu utan om Nu är Mu.  -Och tänk om Mu är Nu, sa Mu." Jag trodde först det var tvillingar som bytte plats med varandra, men insåg att vad det hela handlar om är identitet och var gränsen till det egna jaget går i ett parförhållande. Då blir de lite diffusa färgerna ett genialiskt drag.

Hannele Mikaela Taivassalo Mörkerboken

En prinsessa mitt i allt detta mörker! Omgivningen tränger sig på och blir alltmer hotfull och skrämmande. Det är en riktig thrillerartad uppbyggnad i den suggestiva texten där man talar om för henne hur farlig omgivningen är. Hennes liv blir mer och mer begränsat. Bilderna visar stora skrämmande varelser och värst är kanske människan.Trots alla hot bestämmer sig prinsessan för att bryta sig loss och lämna slottet och modigt möta alla faror. Det är helt rätt beslut och kan säkert hjälpa många barn att bli lite modiga de också.

Gro Dahle Den arge

Det här är en bok som ger mig gåshud. Ett utsatt barn lever i en familj där pappans oförutsägbara utbrott styr hela familjen. Mamman misshandlas och även barnet hotas. Det sägs inte rent ut, men troligen lider pappan av en psykisk störning. Bilderna visar den skrämmande och hotfulla pappan som böjer sig in över sidorna och sin familj. I korta stunder är han ångerfull och ber om ursäkt för att i nästa störas av något som bara han ser. Det här är en bok man måste läsa med en trygg vuxen och få prata om efteråt.

Författaren har även skrivit boken Snäll som är en bok i ljusa och milda färger. Den handlar om en liten flicka som är så snäll att hon nästan utplånar sig själv. Så trots de ljusa färgerna och titeln är det inte en helt igenom snäll bok. En annan bok på liknande tema är Tove Janssons Det osynliga barnet.

Oskar K Idiot

Är boken ett stöd för de som känner sig utsatta på grund av utvecklingsstörning? Redan titeln provocerar. En äldre mamma går på stan med sin förståndshandikappade och vuxne son. Omgivningen hånar honom för att han inte är som alla andra. På slutet dör mamman och tar sonen med sig. Frågan är om lösningen heter självmord. I mina ögon är det här en bok att prata om på högstaiet eller gymnasiet mer än en bok för yngre barn. Bilderna är även här i ganska mörka färger.

Lägret

är skriven av samma författare. Här skildras barndomen som en resa till ett koncentrationsläger. Enligt en artikel i DN skildras den "som en ond, surrealistisk och obegriplig lägertillvaro". Dorte Karrebaek har illustrerat båda böckerna.

 1. Mitt liv som detektiv

  Av: Axelsson, Malin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 2. Bakomvärlden

  Av: Blixt, Lina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 3. Snäll

  Av: Dahle, Gro
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 4. Den arge

  Av: Dahle, Gro
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 5. Idiot!

  Av: Oscar K
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 6. Ankomsten

  Av: Tan, Shaun
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 7. Nu eller kanske Mu

  Undertitel: en kärlekshistoria
  Av: Gardfors, Johan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Kristin Andersson den 18 mars 2011