Sevärda filmer från cineastena

Här är tips på några filmer när du inte orkar så mycket mer än att ligga kvar i sängen. Eller för vilken filmkväll som helst! Allt du behöver är ditt bibliotekskort och en internetuppkoppling.

Cineasterna

Cineasterna är en filmtjänst riktad mot landets bibliotek. Utbudet växer hela tiden och urvalet består av kvalitetsfilm från hela världen. Du får låna en film/vecka med ditt bibliotekskort. Läs hur du gör för att låna här: https://bibliotek.sundbyberg.se/cineasterna

Elin tipsar:

Här är tips på några mysiga filmer när du inte orkar så mycket mer än att ligga kvar i sängen. Eller för vilken filmkväll som helst! Klicka på titeln för att komma direkt till filmen i cineasternas katalog.

Du gör mig galen! - En mysig, romantisk och hjärtskärande film om psykisk ohälsa och av livet kantstötta människor som finner varandra. I huvudrollerna finns Jennifer Lawrence (som fick en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll) och Bradley Cooper. Tyvärr skrämmer den lite fåniga svenska titeln Du gör mig galen! kanske bort någon. Jag föredrar originaltiteln Silver Linings Playbook.

Take This Waltz - Michelle Williams gör en underbar roll i den här rörande berättelsen om ambivalens, passion och att känna sig fast i en situation. Är gräset verkligen grönare på andra sidan? Eller är det lite tråkigt trygga det som vinner i längden. Seth Rogen och Sarah Silverman bidrar med varma inslag i en verkligt minnesvärd film.

Mid90s - En skimrande nostalgitrip för dig som växt upp med Super Nintendo, Nirvana och skateboards. Snyggt filmad och berättad uppväxtskildring om att vara 13 år och hitta sin egen flock.

While We're Young - Dramakomisk satir om generationsskillnader. Vad gör ett krisande, priviligerat par i New York med all sin tid när medelåldern obevekligt är här och alla vänner i deras egen ålder har skaffat barn och familj? Skaffar yngre vänner! Med Ben Stiller, Naomi Watts, Adam Driver och Amanda Seyfried.

Advanced Style - En härlig dokumentär där vi får bekanta oss med sju stilikoner mellan 62 och 95 år. Mode är inte bara för de unga! Filmen är inspirerad av Ari Seth Cohens blogg med samma namn: https://www.advanced.style/

Johanna tipsar:

Dokumentären Flotten - Sommaren 1973 reser fem män och sex kvinnor på en flotte över Atlanten i ett av världshistoriens märkligaste vetenskapsexperiment. Syftet är att studera våld och konflikter men expeditionen blir snart omskriven i pressen som ”sexflotten”. Fyrtio år senare återförenas besättningen för att prata om vad som egentligen hände ombord.

Kärlekskomedin The Big Sick - Kumail Nanjiani vill lyckas som ståuppkomiker och skådespelare men kämpar samtidigt mot familjens uråldriga traditioner och skyhöga förväntningar. Föräldrarnas högsta önskan är nämligen att han utbildar sig till advokat och träffar en smart, vacker och välutbildad pakistansk tjej att gifta sig med. Dessvärre blir han förälskad i den amerikanska tjejen Emily.

Skräckfilmen The Babadook - En ensamstående mamma, plågad av makens våldsamma död, kämpar med sin sons rädsla för ett monster som lurar i huset, men upptäcker snart en ondskefull närvaro runt omkring henne.

Skrivet av: Elin Sundström den 18 mars 2020