Vad kan du om skräcklitteratur?

Gillar du också att känna svalkande kalla kårar längs ryggraden? Testa dina kunskaper i vårt läs-kiga quiz! Quizet innehåller boktips.

Skräckinjagande Free-Photos, Pixabay
Om du blir sugen på att läsa någon av böckerna i quizet så finns dom att låna på Bibliotek Sundbyberg! Antingen som pappersbok eller e-bok.

Glöm inte att fylla i din e-postadress om du vill ha svaren skickade till dig.

Bokquiz: Skräck

1. En tidig skräckroman är Frankenstein (Frankenstein or The Modern Prometheus, 1817) av Mary Shelley. Även Mary Shelleys mor var författare. Vad hette hon?
2. Den svarta katten är en av Edgar Allan Poes mest kända skräcknoveller. När publicerades den första gången?
3. 1872 skrev Sheridan Le Fanu en kortroman som kallats världens första vampyrberättelse och blivit stilbildande i genren. Vad heter den?
4. Vad sägs Charlotte Perkins Gilman ha lidit av när hon skrev den korta men så klaustrofobiskt otäcka berättelsen Den gula tapeten (1892)?
5. Vad behöver Greve Dracula advokat Jonathan Harkers hjälp med i boken Dracula av Bram Stoker (1897)?
6. Henry James publicerade 1898 en berättelse som kommit att kallas världens bästa spökhistoria. Vad heter den?
7. Författaren Howard Philip Lovecraft har fått många anhängare och efterföljare. Vilken mytologi har han skapat?
8. Hemsökta hus är ett ofta återkommande tema i skräckberättelser, till exempel i The Haunting of Hill House av Shirley Jackson. Jackson har skrivit en annan gotisk skräckklassiker om två morbida systrar, första gången publicerad 1962. Vad heter den?
9. Vem klipper Rosemarys hår i Rosemarys baby av Ira Levin från 1967?
10. En vampyrs bekännelse (1976) av Anne Rice filmatiserades 1994. Vem spelar vampyren Lestat i filmen?
11. Boken It (1986) av Stephen King gjorde gatubrunnar till det läskigaste någonsin på 80-talet. Vad heter den skräckinjagande clownen Pennywise på svenska?
12. John Ajvide Lindqvist slog igenom stort 2004 när hans debut Låt den rätte komma in, som handlar om en vampyr i Blackeberg, blev en succé. Boktiteln syftar på att en vampyr måste bli inbjuden för att kunna komma in i ett rum, men även på en låttitel – Let the Right One Slip In. Vem har skrivit låten?
13. The Walking Dead är en långkörande TV-serie om livet efter en zombieepidemi i USA. TV-serien är baserad på en tecknad serie. Vem har skapat den?

    Målgrupp:

    Taggar:

    Skrivet av: Elin Sundström den 10 juni 2020