Kompisböcker

Vad betyder det att vara någons kompis? Vad kan en kompis göra och inte göra? Spelar det någon roll om den man är kompis med är kille eller tjej? Kan man älska någon utan att vara kär? Vad är skillnaden? Måste man alltid berätta allting för en kompis?

Pappan med de stora skorna
Det är frågor som kan diskuteras i skolor i samband med mobbing. Med andra ord, vad vill vi ha istället för mobbing? Då kan man läsa böcker om kompisar. Till exempel Moni Nilssons böcker om Semlan och Gordon. De ska just fylla 13 och tror att allt genast kommer bli annorlunda, så fort de har blivit tonåringar. Så blev det förstås inte, men Semlan och Gordon fortsätter att betyda allt för varandra. Även om de bara är kompisar. Och det är inte så bara. Även om det inte är detsamma som att vara kär.

Hur man nu vet det? Det visar sig för Semlan när hon blir kär och tillsammans med Lino. Helt enkelt är det inte. Å andra sidan kan man inte heller säga att det är alltför svårt eller problematiskt. Moni Nilssons gestaltar allt med glimtar i ögonen. Det är inte mer överdrivet roligt än vad det ofta är överdrivet problemtyngt i andra böcker. Lättläst är det också.

Kompisboken
I Lin Hallbergs Kompisboken är det Klara som är huvudperson. Hon går i fyran och har inga kompisar. Ändå är hon inget offer. Trots allt vet hon sitt värde och har en stark självkänsla. Som födelsedagspresent av sin mormor får hon en skrivbok av mörkblå sammet. I den ska hon skriva om sina kompisar, tycker mormodern, som inte vet bättre. Klara skriver istället om spelet i klassen. Om Auriel, tjejen som står högst i kurs. Om Kemal, som tror sig äga hela klassen.  Om Anton, som kommer ny till klassen och ställer allt på ända. Det gillar Klara. Sakta, men under dramatiska omständigheter, utvecklar Klara och Anton en vänskapsrelation. De visar vara tvillingsjälar. Slutet gott, allting gott.

Tolv dagar i mitt liv
Det är det också i Tolv dagar i mitt liv av Lotta Olsson. Lisa och Nelly är 11 år och bästisar. Men efter sportlovet har plötsligt allt förändrats. Nelly har varit i fjällen tillsammans med klasskompisen Emma. Nu är det istället de två som bästisar. Det kan bara vara två, aldrig tre på samma gång. Nelly blir ensam, men fortsätter med sitt skrivande. Hon ska nämligen bli poet när hon blir stor. I klassrummet tvingas hon flytta och sitta bredvid Mia, som är blind och säger vad hon tycker och tänker. Mia blir ofta arg så det ryker om det. Men de vuxna tar alltid i henne med silkesvantar därför att hon har en funktionsnedsättning. Då blir hon bara ännu argare. Lisa är besviken på Nelly medan Nelly tror att Lisa är arg på henne. Klasskompisen Viktor klampar in och får de båda att reda ut konflikten.

Det här är en rolig bok. Varje kapitel inleds med en sida ur Lisas anteckningsblock. Ord och teckningar pekar mot vad som kommer hända i kapitlet. Det väcker nyfikenhet och läslust att kasta sig vidare in i nästa kapitel. Här och var hittar man små miniteckningar, som knyter an till vad som händer. Det gör den redan lättlästa texten ännu enklare att läsa.

Hitta böckerna på biblioteket:

 1. Pappan med de stora skorna

  Av: Nilsson, Moni
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 2. Kärlek, kyssar och rekord

  Av: Nilsson, Moni
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 3. Kompisboken

  Av: Hallberg, Lin
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 4. Tolv dagar i mitt liv

  Undertitel: [Lisa Bengtssons memoarer]
  Av: Olsson, Lotta
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

den 13 april 2011