Julstämning med biblioteket

Nu är det snart jul igen! Under december månad har vi julpyssel, luciatåg, julsånger och julberättelser på biblioteken, och som vanligt massor av härliga böcker! Här hittar ni några tips från oss, både på böcker och annat - att läsa själv, läsa för andra, att se på eller pyssla med. Med detta önskar vi er en riktigt God Jul, ett Gott Nytt År och förhoppningsvis några sköna lediga dagar.

snögubbar Barry Plott, Pexels

Johanna tipsar om årets julböcker

Som traditionen kräver har det kommit en hel drös av nya romaner med jultema. Läs och låt julkänslan infinna sig.

(Klicka på titeln för att se om boken finns att låna eller reservera)

Julafton på den lilla ön i havet av Jenny Colgan

En oväntad jul av Natalie Cox

En sång för Hedda av Annika Estassy

Kärlek i mån av snö av Lina Forss

11 nätter före jul av Anna Fredriksson 

Vuxna människor av Caroline Hulse

Kärlek, bakelser och en mops av Annie England Noblin

Dan före dan av Felicia Welander 

Anna tipsar om avstressande projekt för pysslandets högtid

Stickat Counselling, Pixabay
Julstickat av Jorid Linvik - Det här är en sprillans ny bok som ger härliga tips om julklappar och julpynt att sticka själv. Kanske är det lite sent att hinna till i år, men varför inte ägna en stund i julhelgen åt nästa års pynt? Vantar, mössor och tofflor kommer vi behöva långt efter jul. Det finns forskning som visar att stickning hjälper mot stress och depression, det ger dig en stund för dig själv samtidigt som du gör något nyttigt.

På bibblan finns fantastiskt många fina stickböcker. Sticka varmt och mönstrat av Erika Åberg är ett annat exempel.

Skapa med pärlplattor av Denise Bos - I år kanske det är dags för ett ambitiöst pärlplatteprojekt? Här finns både stora och små pärlidéer. Koppla av, koppla bort, gå in i ditt projekt en stund och känn stressen rinna av dig.

Under tiden du pysslar kan du lyssna på den underbart nördiga podden Nördic Knittingsom finns där poddar finns. Stäng av världen för en stund!

Fanny tipsar om film från cineasterna

Cineasterna är en filmtjänst riktad mot landets bibliotek. Allt du behöver för att se en film är ditt bibliotekskort och en internetuppkoppling. Du får låna två filmer i veckan.

Här är några filmfavoriter:

(Klicka på titeln för att komma till filmen på cineasterna.se)

Brassed off - En brittisk dramakomedi om gruvstrejkerna i England, med Ewan McGregor i en av huvudrollerna. Det lokala brassbandet kämpar för att hålla ihop när det visar sig att en medlem i brassbandet är i byn för att kontrollera om kolgruvan är lönsam. Humorn är svartare än kolet i gruvan när bandledarens skuldbesatte son börjar arbeta som clown på barnkalas.

Sanning eller konsekvens - När Noras bästis överger henne för en elak tjej i klassen ställs hon inför ett dilemma. Ska hon gå med i gänget som mobbar folk eller ska hon stå upp för ensamma utsatta Karin, med risk för att bli mobbad själv? Filmen är från 1997 och är baserad på ungdomsromanen med samma namn av Annika Thor.

Shoplifters - En fattig familj i Tokyo tar sig an den olyckliga flickan Yuri som bor i grannskapet. När det uppdagas att flickan blivit slagen av sin tidigare familj bestämmer de sig för att behålla henne, trots att hon är efterlyst. En av sönerna är skeptisk till att behålla flickan i familjen och börjar fundera på att avslöja sin varma och kärleksfulla familjs mörka hemligheter.  

Elin tipsar om två böcker och en länk om julens blommor 

Hyacint stux, Pixabay
Blommor är ett vackert inslag i hemmet året runt men julstämningen blir enligt mig komplett med hjälp av dofter från gran och hyacint och en ståtlig amaryllis i blickfånget. På biblioteket finns rejält många böcker om blommor, till exempel dessa två:

Amaryllis, älskad vinterblomma! av Susanna Rosén - I text och bild beskrivs mer än hundra olika sorters amaryllis. Även om blommans ursprung och historia. Författaren menar att man egentligen inte borde begränsa sig till att bara ha amaryllis till jul utan se den mer som den vårblomma den är i naturen.
(Text från katalogen)

Krukväxter av Malin Hidesäter - Boken innehåller tips på hur man kan göra sitt hem mer personligt med hjälp av blommor. Här presenteras våra vanligaste krukväxter så att de utgör ett blickfång. Julen har fått ett eget kapitel med förslag på både klassiska och nydanande blomsterdekorationer och -uppsättningar. Råd om skötsel, vattning och placering.
(Text från katalogen)

Min personliga favorit när det gäller julblommor är den blå hyacinten. Många är tyvärr känsliga mot den underbara doften, men det finns även hyacinter med svagare doft (vilket brukar framgå på krukan). Här hittar du 10 tips från Icakuriren om hur du bäst lyckas med dina hyacinter och får dom att överleva år efter år: 10 bra tips för att lyckas med dina hyacinter

Monica tipsar om Nobelprisad lyssning

Nobelpristagaren Olga Tokarczuks roman Styr din plog över de dödas ben finns som radioföljetong på Sveriges Radio. Gunilla Abrahamsson läser. Ladda ner SR appen, Sveriges Radio Play, och lyssna när du vill.

På sidan finns fler fina inläsningar med anknytning till julen att lyssna på. Du hittar dom här: Radioföljetongen & Radionovellen

Anna tipsar om snöiga böcker för barn

Här är fyra bilderböcker med vinterstämning för den som tröttnar på julen, eller inte firar den alls.

 1. En hög med snö

  Av: Bengtsson, Anna
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 2. Den första snön

  Av: Keats, Ezra Jack
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 3. En dag på fjället

  Av: Lie, Bjørn Rune
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 4. Bruno åker pulka

  Av: Ribbing, Anna
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok

Moa ger tre tips att lyssna på och läsa tillsammans i jul

(Klicka på titeln för att se om boken finns att låna eller reservera)

En liten bok om kärlek av Ulf Stark. Med bilder av Ida Björs.

”Mamma och pappa döpte mig till Fred. Men det hjälpte inte. Det blev krig i alla fall.”

I Europa härjar andra världskriget och i Sverige har Freds pappa skickats i väg för att bevaka en gräns i norr. Fred och mamma saknar honom hela tiden. I julklapp önskar sig Fred att han ska komma hem till julafton, det och fred. Samtidigt har han blivit kär i Elsa, hon har fluffigt hår, är starkast i klassen och svår att imponera på tycker Fred.

En julberättelse om att längta efter en pappa och efter fred. Att vara ledsen och glad samtidigt och om att våga vara modig, för kärlek är inget för fegisar. 

Illustration ur granen
Illustration ur granen
Granen av Tove Jansson

(En av novellerna i Det osynliga barnet)

”Mamma vakna, sa mumintrollet förskräckt, något hemskt har hänt. De kallar det jul.”

När muminfamiljen väcks mitt i sin vintervila är hela dalen täckt med vit, kall bomull. När de tar sig ut ur huset får de veta att julen är på väg och den verkar hemskt otrevlig! Utanför springer alla omkring som tokiga för julen är hungrig och tydligen behöver man en gran för att klara sig. En novell som lugnar ner i julstressen.

Bilderboken Julen kommer till Mumindalen är en omarbetade version av Granen. Skriven av författarna Alex Haridi och Cecilia Davidsson och med bilder av Filippa Widlund.

För extra stämning, lyssna på när Tove Jansson själv läser Granen. Den finns på Yles hemsida

 

Lyssna på förra årets radiojulkalender Tonje i Glimmerdalen. Du hittar den på Sveriges Radio.

”Tonje i Glimmerdalen” är en julkalender som handlar om längtan. Längtan efter dem man älskar och efter svar på sina frågor om livet. Och efter julen så klart!
(Text från sr.se)

Julkalendern bygger på boken Tonje och det hemliga brevet av Maria Parr. Ett lästips till den som inte kan få nog av Tonje!

Följ gärna bibliotekets julkalender på Instagram! Här får ni nya tips från oss varje dag.

Julstämning på biblioteken:

 1. Öppen verkstad - tema jul

  Datum lördag 7 december 2019 14:00 - 15:30
  Plats Signalfabriken

  Barn och deras vuxna skapar tillsammans.

 2. Luciatåg

  Datum fredag 13 december 2019 13:30 - 14:00
  Plats Signalfabriken

  Med elever i årskurs 3 från Lilla Alby skola.

 3. Sång på Luciadagen

  Datum fredag 13 december 2019 14:00 - 15:00
  Plats Hallonbergen

  Sjung julsånger i Hallonbergens bibliotek!

 4. Julberättelser

  Datum lördag 14 december 2019 14:00 - 15:00
  Plats Signalfabriken

  Barnbibliotekarie Kerstin läser berättelser med anknytning till julen och berättar spännande saker om hur man firat jul förr i tiden.

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Elin Sundström den 4 december 2019