Hemsk Höst

Hösten är härlig på många vis. Klar luft, vackra färger och svamp i skogen bland annat. Mörkret faller tidigare och med tidigare kvällar ges möjligheter till inomhusmys med böcker och filmer. Mörkret skapar även en bra atmosfär för skräckupplevelser. Tänd ett ljus, kura under täcket och rys.

Spöke på äng Monstera, Pexels

Vad som upplevs som skrämmande är ju väldigt individuellt. Här har bibliotekspersonalen svarat på någon (eller flera) av frågorna 

Vad är du rädd för/vad skrämmer dig?

Vilken är den läskigaste bok/film du vet och varför?

Kan du tipsa om en läskig bok (eller film)?

(klicka på titeln för att se om boken finns som bok, e-bok eller e-ljudbok samt för att låna eller reservera på biblioteken) 

Jag är inte mycket för skräck-genren så jag har inte läst (eller sett) många berättelser från skräckmästaren Stephen King – förutom Under kupolen (Under the dome).
Den handlar om en liten stad som helt plötsligt fastnar under en enorm kupol. Ingen kan komma in till staden och ingen kan lämna den. Det låter kanske inte lika läskigt som mördarclowner eller återuppståndna djur, men den var ändå väldigt obehaglig att läsa då den visade människor från deras absolut värsta sidor och det finns få saker som är läskigare än sådant som faktiskt kan hända i verkligheten. Det är nu närmare tio år sedan jag läste boken och jag minns att den var så spännande att jag inte ville lägga den ifrån mig, men jag fick ändå tvinga mig själv att ta pauser för att inte bli helt överväldigad av allt otäckt. 

Sen tar jag alltid tillfället i akt att tipsa om en av mina favoritböcker, och det passar ju särskilt bra med detta tema. Jag tycker oftast att spökiga böcker för barn och unga inte är tillräckligt läskiga, men Den skrikande trappan av Jonathan Stroud är precis lagom läskig, och har samtidigt en del humor som bryter av. Boken, och efterföljande delar, handlar om de tonåriga spökagenterna på agenturen Lockwood & co som kämpar mot spöken som förpestat London i över femtio år. Och detta är inte några ”snälla” spöken som tänder lampor och får golvet att knarra – dessa spöken är riktigt farliga, och Lockwood och de andra agenterna riskerar sina liv varje gång de ger sig ut på ett uppdrag. Det kan alltså bli riktigt otäckt ibland. Jag tycker böckerna påminner en del om Harry Potter-böckerna och även om de är skrivna för mellanstadie-åldern passar de alla åldrar. Den första boken har också börjat filmatiserats så snart (hoppas jag!) kommer den som tv-serie på Netflix!

- Johanna S

Jag vill tipsa om fem spännande lättlästa deckare (Nivå 3), perfekt för mörka höstkvällar:

Himmelsdalen av Marie Hermanson

Daniel reser till Himmelsdalen för att hälsa på sin tvillingbror Max. Max ber honom att ta hans plats en period. Men Max kommer inte tillbaka...

I farans riktning av Viveca Sten

Det är snöstorm i Sandhamn. På julafton tar en rädd journalist den sista båten till ön, men hittas på annandagen mördad...

Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson

Journalisten Mikael Blomkvist tar hjälp av datahackern Lisbeth Salander för att lösa fallet med försvunna unga Harriet. Sanningen är mer skrämmande än man kan tro...

När de döda vaknar av John Ajvide Lindqvist

Ett elektriskt fält svävar över Stockholm och när spänningen släpper händer något. De döda vaknar, stiger upp ur gravarna och lämnar bårhusen...

Järtecken av Christoffer Carlsson

Ett mord under en novembernatt påverkar byns invånare i Halland. Pojken Isak fruktar att det vilar en förbannelse, ett järtecken, inom honom. Han känner på sig att han ska göra något hemskt i framtiden...

- Fanny

Jag är egentligen inte rädd för mörkret men tycker att allt blir så mycket mer skrämmande i mörker. Så mycket kan dölja sig i mörkret och fantasin får gärna spel och hittar på allt möjligt och omöjligt.

Efter att jag för många år sedan läste Psykopaten av Dean Koontz har jag känt mig lite extra rädd att någon ska ta sig in i mitt hem på natten och mörda oss alla. En mardröm som jag också ganska nyligen läste om i Arvet av Yrsa Sigurdardottir. Så skrämmande och samtidigt så spännande läsning!

När det gäller barn- och ungdomslitteratur gillar jag att läsa Lena Ollmarks böcker som är superläskiga. Till exempel trilogin om Firnbarnen, och hennes nya bok Strykpojken.

Den läskigaste film jag sett är The Grudge, den japanska versionen. Jag klarar inte av att se om den, jag har försökt flera gånger men blir så illa till mods att jag måste stänga av.

- Sophia

Två pumpa-lyktor och en kvast Thirdman, Pexels

Finns det något mysigare än att kolla på en läskig film när höstmörkret är kompakt utanför, regnet piskar och vindarna viner? Speciellt på Halloween brukar jag se till att kura framför en ny skräckis eller en gammal klassiker. Vår filmtjänst cineasterna har fina exempel på båda. Här är några tips för dig som inte är lättskrämd:

A Girl Walks Home Alone at Night 

Inte megaläskig men otroligt snygg Vampyr-rulle baserad på regissören Ana Lily Amirpours egen grafiska roman med samma titel. 

Barnhemmet

Väldigt kuslig historia med gamla kända skräck-ingridienser som låtsaskompisar, försvunna barn och ett gammalt hus med en oklar historia.

It Follows

Skrämmande skräckis på temat smitta som kommer att göra dig osugen på all form av dejting och intimitet ett bra tag framöver. SPOILER ALERT:
*
om du inte redan har börjat vill säga...

The Cabin in the Woods

Underhållande stuga-i-skogen-skräckis som leker friskt med stereotyper. Som många bra skräckfilmer är det en fördel om du inte vet så mycket om den innan du ser den.

Suspiria 

En skräck-fröjd för ögon och öron är denna härligt häxiga klassiker om en mystisk balettskola. I regi av Dario Argento och med musik av Goblin. Suspiria finns även i en nyversion från 2018 som jag ännu inte har sett, musiken är här av Thom Yorke från Radiohead, det kanske får bli min Halloween-skräckis i år.

- Elin

Ibland när det blir riktigt tyst, så kan det kännas riktigt läskigt. Det förmedlar Lina Neidestam så skickligt i bilderboken Rysliga förskolan.
Boken handlar om syskonen Milo och Jolly som blir lämnade på förskolan en tidig, mörk höstmorgon. När mamma blir tvungen att rusa, jäktad av sin surrande telefon, lovar storasyster att ta med lillebror genom hela förskolan till småbarnsavdelningen. På sin färd genom hallen, samlingsrummet och kuddrummet stöter Milo på sina mest levande fantasier och väcks ur dagdrömmarna genom storasysters trygga närvaro. Barnen är konstant följda av ett svagt hackande ljud som växer sig starkare ju närmre gryningen de kommer…

Rysliga förskolan är min absoluta favoritbilderbok. Historien är briljant och spänningen byggs hela tiden upp och varvas med dramatik. Bilderna är också helt otroliga. Hemma hos mig har vi läst boken hela året i ungefär 4 år och vi tröttnar aldrig, även om den kanske gör sig bäst precis innan hösten slår över till vinter.

I våras så bokcirklade jag också med Steven Kings Varsel (The Shining).
Jag hade inte sett Stanley Kubricks film före sommaren och det var kanske bra, för jag tyckte boken var så mycket bättre. Men läskigt nog så ser jag den där hotelltrampcykeln som Danny kör med i filmen överallt nu. Från Henrik Shyfferts instragram till Rysliga förskolan. Ännu läskigare är det också att det i år är 100 år sedan det där fotot från Overlook togs. Typ dagen efter att jag först såg filmen.

- Johanna F

Jag vill tipsa om Lena Ollmarks bok Strykpojken.

Tänk vad läskigt om mardrömmar kunde skada en på riktigt. Att vara rädd för att somna och vakna med riktiga blåmärken. Precis så är det i Lena Ollmarks senaste bok Strykpojken. 

Samma kväll som Elle skulle berätta något för Tess och André är hon med i en hemsk olycka. På den lilla orten där de bor går det rykten om vad Elle har gjort på sommarlovet. André och Tess tycker inte om varandra men behöver hjälpas åt för att förstå vad som hänt med deras vän Elle. Vad är det för konstigt med den gamla övergivna lekplatsen och hur är det med historierna om Strykpojken? 

Boken är den första delen i skräcktrilogin Nattlandet och är riktigt otäck. Även om det kommer fler böcker går det att läsa den fristående. Strykpojken passar för modiga läsare från 11-12 år. 

- Mia

Jag vill tipsa om Furan av Lisen Adbåge

En familj hittar sin drömtomt. Ett ruckel som står i vägen rivs och några gamla tallar sågas ner. Det är av dessa furor de ska bygga sitt nya hus. Här ska de leva, här ska de bo!
Men det är nåt konstigt med träden, de stretar emot. Kådan rinner och virket gnäller. Det är som att träden vore vid liv, alltså som av kött och blod ...
Märkliga saker börjar hända. En morgon är det barr i hela huset, och börjar familjen inte må lite konstigt

Furan är en riktig rysare för barn och vuxna. En krypande, suggestiv och vacker bok om naturen och människorna i den. 

(Text från förlaget)

Enligt förlagstexten är läsåldern 3-6 år, men jag rekommenderar den från 6 år och att den vuxne absolut måste ha läst boken själv innan man läser den högt för barn. Det är inte en typisk Adbåge-bok man får i händerna den här gången.

- Kristin

Hemsökt och Spöklikt av Petter Inedahl

Det här är två böcker som berättar om övernaturliga händelser runt om i Södermanland och Uppland.
Det händer konstiga saker både i slott och kyrkor, men även hemma hos vanligt folk som i radhuset i Vallentuna. Det berättas även om en otäck kall sängkamrat som kan krypa ned hos dig om du sover på övervåningen på Hemmesta gård på Värmdö.

Om man inte är spökrädd så blir man. Eller som det står på baksidan av Hemsökt:
”Det är en sak att inte tro på spöken, en helt annan att möta dem.”

Mystik på svenska slott och Mystik på svenska teatrar av Amelie Ehrensvärd Cardell och Susanne Martinelle

Ägare och personal berättar här om märkliga händelser från svenska slott. Från olika teaterhus berättar även skådespelare och teaterarbetare om mystik och skrock och om oförklarliga upplevelser de haft på teatrarna.

Vålnadernas historia: spöken, skeptiker och drömmen om den odödliga själen av
Magnus Västerbro

Här går Västerbro igenom århundraden av spökhistorier, filosofi och forskning och berättar om den dragkamp som pågått mellan tro och tvivel. Många vålnader har tagit sig olika uttryck genom historien och hos olika kulturer. I många fall har myterna använts som instrument för att påverka eller helt enkelt för att tjäna pengar. Men ofta handlar det om ett behov av tröst och svårigheten med att hantera döden.

 - Monica

Quiz

  1. Vad kan du om skräcklitteratur?

    Skrivet av: Elin Sundström

    Gillar du också att känna svalkande kalla kårar längs ryggraden? Testa dina kunskaper i vårt läs-kiga quiz! Quizet innehåller boktips.

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Elin Sundström den 26 oktober 2021