Harry Potter-quiz

Den 2 maj är det den internationella Harry Potter-dagen! Testa dina HP-kunskaper i vårt kluriga quiz! Glöm inte att fylla i din mejladress för att själv kunna kolla hur många rätt du hade.

Hedwig Harry Potter pirkerchri, Pixabay

Den internationella Harry Potter-dagen firas 2 maj eftersom det var den 2 maj 1998 som slutstriden vid Hogwarts utkämpades.

Spoiler-varning! Om du inte redan kan historien om Harry Potter kommer quizet att innehålla spoilers.

Harry Potter-quiz

1. Harry Potter växer upp hos sina släktingar, familjen Dursley, som tvingar honom att sova i ett skrymsle under trappan. Vilken gata bor de på? Husnumret är 4.
2. I första boken träffar Harry fyra av Rons syskon, men vad heter de två äldsta bröderna som inte är med i de första böckerna? Ledtråd: en jobbar med drakar i Rumänien, den andra i Egypten.
3. Harry blir sökare i Gryffindors quidditch-lag redan sitt första år. Vad heter den flygande boll han har i uppgift att fånga?
4. Vad heter den fågel Fenix som bor i Dumbledores kontor?
5. Godric Gryffindor, Rowena Ravenclaw och Helga Hufflepuff var tre av Hogwarts grundare. Den fjärde gav sitt namn till Slytherins elevhem, men vad hette han i förnamn?
6. I tredje boken får Harry träffa en magisk varelse som heter Vingfåle. Vilken typ av varelse är Vingfåle?
7. Fyra tidigare Hogwarts-elever kallade sig för marodörerna, bland annat Harrys pappa och Sirius Black. De använde hemliga kodnamn och skapade Marodörskartan. Vilket kodnamn hade Remus Lupin?
8. Mugglarfödda, som till exempel Hermione, är trollkarlar och häxor vars föräldrar inte har magiska krafter. Men vad kallas en person som har magiska föräldrar, men som inte själv har några krafter? Till exempel Hogwarts vaktmästare Filch.
9. I fjärde boken deltar Harry i en turnering mellan flera magiska skolor. En av hans motståndare är Viktor Krum från Durmstrang, men vilket land kommer han ifrån?
10. Voldemort och hans anhängare använde ofta de tre oförlåtliga förbannelserna. Crucio och Avada Kadavra är två, men vilken är den tredje?
11. I ett ämne får Harry och hans klasskamrater en ny lärare varje år, kanske för att Voldemort har lagt en förbannelse på jobbet. Vilket?
12. I Harry Potter och Fenixorden beger sig Harry och hans vänner till Ministeriet. I en av ministeriets avdelningar kämpar de tillsammans med Fenixorden mot Dödsätare, och Sirius Black blir dödad av Bellatrix Lestrange. I vilken avdelning i ministeriet sker detta?
14. Hermiones föräldrar är mugglare med vanliga jobb. Vilket yrke har de? Båda jobbar som detta.
15. I Harry Potter och Halvblodsprinsen misstänker Harry att Draco är Dödsätare. När han konfronterar honom använder han en trollformel från Halvblodsprinsens bok, vilket skadar Draco allvarligt. Vad heter trollformeln som Harry använder?

    Målgrupp:

    Taggar:

    Skrivet av: Johanna Svensson den 22 april 2020