Härlig Höst

Planera för en härlig höst med många besök på biblioteket.

Bok- och biohöst

av: Johanna Svensson

(klicka på boktitlarna för att se om dom finns att låna eller reservera på biblioteken)

Höstmörkret närmar sig så varför inte byta ut det mot mörkret i en biosalong. I höst kommer flera filmer som är baserade på böcker, vilket är kul om man redan läst boken men annars kan man passa på att läsa någon nu innan filmen har premiär. Självklart finns alla nämnda böcker att låna på biblioteken i Sundbyberg.

Stephen King är en ytterst populär författare i hösten bioprogram. Redan i augusti hade Det mörka tornet premiär, och 13 september har nyinspelningen av filmen Det (It) premiär med svenska Bill Skarsgård i huvudrollen som den onda clownen Pennywise. Som en fortsättning på temat visar SF även klassikern The Shining, eller Varsel som boken heter på svenska, från den 31 oktober.

En annan filmatisering som redan haft premiär är My cousin Rachel, baserad på Daphne du Mauriers bok Kusin Rachel. 13 oktober har Jo Nesbøs Snömannen premiär på bioduken och i november Charles Martins The Mountain Between Us, likaså det stjärnspäckade deckardramat Mordet på Orientexpressen baserad på boken av Agatha Christie.

Även filmer om författare är aktuellt i höst. I augusti hade Farväl Europa om Stefan Zweig premiär och 22 september kan man se den prisbelönta filmen om den Nobelprisvinnande poeten Pablo Neruda.

Under hösten kommer det visas flera olika föreställningar av Opera på bio, och många är baserad på skönlitteratur. Som några exempel kan nämnas novellen Carmen av Prosper Merimée, MacBeth av William Shakespeare, Alice i Underlandet av Lewis Caroll och slutligen Dracula av Bram Stoker.

Självklart finns det även lite alternativ för hela familjen! Berättelserna om björnen Paddington av Michael Bond har redan filmatiserats en gång, och 10 november kommer en uppföljare på den tidigare filmen. Lagom till jul har den animerade långfilmen Tjuren Ferdinand premiär, baserad på bilderboken av Munro Leaf.Och visste ni att den tidigare filmen Jumanji är löst baserad på en bilderbok med samma titel av Chris van Allsburg? På Luciadagen har en nytolkning av berättelsen om det magiska spelet premiär.

Några fler böcker som har fått Hollywood-behandlingen med ännu okänt premiärdatum är Undret av R.J. Palacio, Let it snow av John Green med flera samt Näktergalen av Kristin Hannah.

Var med i bibliotekets Quiz!

Höstens författarträffar:

1. Som av fåglar genomflugen

När: Onsdag 8 november 18:00 - 19:00

Birgitta Holm som är aktuell med en bok om Helga Henschen besöker oss och berättar om Helga som bildmakare, multikonstnär och aktivist.

2. Författarträff: Monika Fagerholm

När: Onsdag 29 november 18:00 - 19:00

I samband med vårt firande av Finland 100 år får vi besök av den hyllade författaren till Glitterscenen, Underbara kvinnor vid vatten och Den amerikanska flickan.

Här hittar ni hela höstprogrammet

1. Arrangemang

Arrangemang på biblioteken i Sundbyberg.

Skrivet av: Elin Sundström den 1 september 2017