Augustpriset 2020

Vinnarna är...

Augustpriset vinnare 2020

Augustpriset instiftades 1989. Priset är en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare och 100 000 kronor vardera i följande tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok. Sedan 1994 delas även Lilla Augustpriset ut av Svenska Förläggareföreningen - för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Priset vänder sig till alla mellan 16 och 20 år och vinnaren får 15000 kr. Augustgalan med prisceremonin då vinnarna offentliggjordes hölls i år digitalt den 23 november 2020.

Motiveringarna kommer från Augustprisets webbsida. Om ni klickar på boktitlarna nedan ser ni om böckerna finns inne för att låna eller reservera på Bibliotek Sundbyberg.

Årets svenska skönlitterära bok:

Samlade verk av Lydia Sandgren, Albert Bonniers Förlag

Juryns motivering:
Lydia Sandgren bygger och befolkar ett eget litterärt universum fyllt av levande detaljer. Göteborg, med svartklubbar, sunkhak och universitetsbibliotek, blir spelplats för ett triangeldrama där den försvunna Cecilia är det svarta hål kring vilket romangestalterna graviterar. Samlade verk är en kärleksförklaring till litteraturen.

Minnestrådar av Carola Hansson

Splendor av Stefan Lindberg

Jag ser allt du gör av Annika Norlin

Jordlöparens bok. Om natur, konst och människor av Thomas Tidholm

Renegater av Klas Östergren

Årets svenska fackbok:

Herrarna satte oss hit. Om tvångsförflyttningarna i Sverige av Elin Anna Labba, Norstedts

Juryns motivering:
Elin Anna Labba beskriver renskinn som ”så mjuka att det känns som att handen ska smälta när man stryker dem”. Med samma stillsamma poetiska kraft i språket synliggör hon Sveriges tvångsförflyttningar av samerna, tvångsförflyttningar som söndrat urgamla släktband, nätverk och flyttleder. Genom att även väva in vittnesmål, arkivfotografier, kartor, jojkar och myndighets-papper riktar hon i denna mycket vackert formgivna bok nytt ljus på en mörk del av Sveriges historia.

Livets tunna väggar av Nina Burton

Familjen av Johanna Bäckström Lerneby

Längta hem, längta bort. En essä om litteratur på flykt av Kristoffer Leandoer

Trubbel. Berättelsen om Olle Adolphson av Jan Malmborg

Sverigevänner. Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn av Arash Sanari,

Årets svenska barn- och ungdomsbok:

Humlan Hanssons hemligheter av Kristina Sigunsdotter & Ester Eriksson, Natur & Kultur

Juryns motivering:
Balansakten mellan existentiell smärta och humor är kongenial i Humlan Hanssons hemligheter. Den avväpnande berättelsen om bästissvek och växtvärk kickstartar i dagboksformat. Kristina Sigunsdotters text är skruvad och sällsynt levande. Ester Eriksson excellerar i svärta, i illustrationer som fångar Humlans konstnärssjäl. Här har hästtjejerna faktiskt hästhuvud, och den psykiskt sjuka fasterns konstnärskap ger relief åt Humlans tillvaro i ett text- och bildsamarbete som bjuder på vrålskratt och hjärtenyp.

Mitt bottenliv. Av en ensam axolotl av Linda Bondestam

Kråkorna av Anders Fager & Peter Bergting

Billie, Korven och havet av Julia Hansson

Kom dagen, kom natten av Åsa Lind & Emma Virke

Alltid hejdå av Alma Thörn

Lilla Augustpriset:

Offret av Nanna Mikkelsen, Södra Sandby

Juryns motivering:
Bidraget har ett expressivt bildspråk som gör texten skrämmande och skapar en dystopisk atmosfär. Jordens undergång kommer allt närmare. På klostret funderar noviserna över varför. Vad kan de göra för att stoppa det? Skickligt lockas läsaren in i en text som överraskar och där det finns mycket att tolka in.

Elden kom av Karla Backlund, Uppsala

Frö av Moe Duke-Bergman, Stockholm

Brandstegen av Julia Kaplan, Bromma

Mitt älskade Haverdal av Josefine Larsson, Lund