8 april: Internationella Romadagen

Den 8 april är den Internationella Romadagen, romernas nationaldag.

Den internationella romska flaggan Foto: Showman

Dagen firas till minne av den första internationella romska kongressen i London, 8 april 1971. Dagen och kongressen markerar en viktig tid i romernas historia, då antogs officiellt den romska flaggan och den gemensamma nationalhymnen, Gelem, gelem (Jag har vandrat).

Läs mer och lyssna på Gelem, gelemskolverket.se

Romerna är en av Sveriges fem nationella minoriteter och romska är ett av Sveriges fem nationella minoritetsspråk. I Sverige talas en rad språkliga varieteter som talarna själva benämner romani eller romanés och samlingsbegreppet romani chib inrymmer samtliga sådana varieteter eller dialekter. 

Informationen är hämtad från minoritet.sedär du kan läsa mer om romer och andra nationella minoriteter. 

Bild: Den internationella romska flaggan. Foto: Showman, CC BY-SA, Wikimedia Commons.

Boktips

(klicka på titeln för att se om boken finns som bok, e-bok eller e-ljudbok samt för att låna eller reservera på biblioteken) 

Tips från Kristin:

17 bibliotek och kommuner har blivit romska läsambassader genom ett samarbete mellan läsambassadören Bagir Kwiek och Statens kulturråd. Sundbyberg är inte en av dessa kommuner, men vi har böcker om romer och på romska språk. 

Badbomber och simhopp av Marin Salto
Marin Salto har skrivit Badbomber & simhopp, Camping & kurragömma och Dansbus & kaktrubbel. Roliga bilderböcker där romer är huvudkaraktärer i vardagliga situationer och som utspelar sig i dagens Sverige. I slutet på böckerna finns några ord på de olika romska varieteterna. Böckerna finns också på kelderashlovari, resanderomani och kale. 

En liten extra information från OLIKA-förlag är att författaren egentligen är två - Karin Salmson och Marie Tomicic - som skriver tillsammans under namnet Marin Salto. 

Romska smycken: Hantverk, tradition och ett sätt att leva är en bok av Åsa Nilsson. Författaren har tillsammans med Erland Kaldaras Nikolizsson skrivit om romsk smyckekonst, men också om ett antal romska smyckens egen historia. Det blir både en historisk återblick och ett sätt att väcka intresset för att föra traditionen vidare sedan den sista silversmeden, Rosa Taikons bortgång.

Romanifolkets visor av Ralf Novak-Rosengren har undertiteln 500 år i Norden Muntlig sång- och vistradition. Visorna spänner från ballader, folkvisor och sånger som sjungits inte bara i Norden utan runt om i världen av romer och resandefolk. Noter och sångtexter blandas med berättelser om spelmän och deras livsvillkor. Författaren är själv välkänd musiker. En överraskande upptäckt för mig var att den i Sverige så populära dragspelaren Carl Jularbo kom från en resandesläkt.

Tips från Fanny:

Jag rekommenderar Vi är romer av bland andra Cecilia Köjling. Boken innehåller många gripande berättelser och häpnadsväckande fakta. En man som kom till biblioteket önskade att titta i en bok om romer och när han hade bläddrat igenom boken såg han rörd ut. Boken har stora fina fotografier och du kommer garanterat att lära dig något nytt om romer.

Tips från Eva:

Författaren Gunilla Lundgren, har skrivit flera böcker om Romer här i Sverige och två mellanålders kapitelböcker som kan rekommenderas är Askungen i Rinkeby och Min mamma är en ängel.

Askungen i Rinkeby handlar om att vara romsk flicka i Sverige i dag och vilja gå på disco, spela fotboll och annat kul. Men hennes bröder kontrollerar henne, så att hon inte gör något “dumt”.  

Min mamma är en ängel handlar om att vara fattig här i Sverige idag och att behöva bo i en skrotbil.

Tips från Nanna:

Djangon av Levi Pinfold - Den här prisbelönta berättelsen är delvis inspirerad av den romske jazzmusikern Django Reinhardts (1910-1953) barndom. Illustratören Levi Pinfold berättar i stämningsskapande bilder och en vindlande handling om den blivande jazzlegendens lek och upptåg som ofta låtsasfiguren ”Djangon” får skulden för, och om hans första spelupplevelser med banjon. Bilderbokens efterord förstärker läsningen och tecknar ett starkt levnadsporträtt av den verklige Django.

Boken finns att låna som bilderbok på svenska och som bilderbok tillsammans med CD på romani.

Tips från Johanna K:

På SVT play Öppet arkiv finns ett program som heter Lattjo drom från 2003. Det är ett program av romer om romer. I stort sett båda säsongerna är på romani och i första avsnittet syns bland annat både Rosa Taikon och Hans Caldaras. Lattjo drom finns att ta del av här: svtplay.se/lattjo-drom

Jag skulle även vilja tipsa om Hans Caldaras självbiografi I betraktarens ögon som beskrivs så här av förlaget: "Föreläsaren, artisten och författaren Hans Caldaras har i hela sitt vuxna liv arbetat mot mobbning, våld, intolerans och främlingsfientlighet. Han har fört fram sitt budskap i press, radio och TV samt besökt skolor, arbetsplatser och församlingar. I betraktarens ögon är hans självbiografi, om att växa upp som rom i Sverige."

Tips från Elin:

Den dag jag blir fri. En bok om Katarina Taikon av Lawen Mohtadi.

Den dag jag blir fri av Lawen Mohtadi
När jag var barn läste jag, som så många andra, böckerna om den romska flickan Katitzi. Även om jag nog uppfattade berättelsen som verklig, tänkte jag inte så mycket på att den till stora delar faktiskt var det. Att det var författaren som skrivit sin egen historia förstod jag först senare. Eftersom jag inte är gammal nog att ha varit med när det begav sig, är historien om Katarina Taikon som aktivist en historia som var ny för mig, och det är verkligen en historia att berätta! Det gör Lawen Mohtadi med bravur i Den dag jag blir fri.

Mohtadi skildrar, genom olika källor och intervjuer med närstående, Katarinas uppväxt som en ständig kamp. Familjen levde ofta i misär, hänvisade till läger. Katarina nekades att gå i skolan eftersom lärarna förklarade att om hon skulle börja skulle de andra föräldrarna ta sina barn därifrån, och hon gifts bort redan som 14-åring. Hon lyckas dock ta sig ur äktenskapet och får genom Stadsmissionen hjälp med boende och arbete. Först som vuxen får hon sin efterlängtade skolgång och får lära sig läsa och skriva. Under sextiotalet blir Katarina och systern Rosa, frontfigurer i en rad aktioner för att upplysa om - och förbättra, romernas situation i Sverige. De skriver mängder av artiklar och öppna brev, demonstrerar för skola och boende, träffar ministrar och kämpar för familjer som hotas av utvisning.

Lika mycket som Katarina Taikons historia och kamp för mänskliga rättigheter, handlar boken om romers historiska villkor i Sverige och Europa, och om hur samhället behandlat romer som folkgrupp. En både skrämmande och skamlig läsning. 

I Den dag jag blir fri tecknas en nödvändig historieskrivning, och ett porträtt av en riktig människorättshjälte.

Läs även böckerna om Katitzi i nyutgåva av förlaget Natur & Kultur med nya illustrationer av Joanna Hellgren:

1. Katitzi & Katitzi och Swing
2. Katitzi i ormgropen & Katitzi rymmer
3. Katitzi, Rosa och Paul & Katitzi i Stockholm
4. Katitzi och Lump-Nicke & Katitzi i skolan
5. Katitzi Z-1234
6. Katitzi barnbruden & Katitzi på flykt
7. Katitzi i Gamla stan & Uppbrott

Utställning: Romer under förintelsen

6/4 - 16/4 på Biblioteket i Signalfabriken

Romer är idag och har genom historien varit utsatta för diskriminering, förföljelse och hot. Under Förintelsen på 1940-talet mördades flera hundra tusen romer.
På biblioteket i Signalfabriken visar vi utställningen Romer under förintelsen som är producerad av Forum för levande historia.

Du som inte har möjlighet att besöka biblioteket kan ta del av utställningen på Forum för levande historias webb

Länkar

Kampanjen Jag är rom!

Kampanjen Jag är rom! lanserades den 8 april 2021. Webbplatsen är framtagen av Länsstyrelsen i Stockholm tillsammans med en grupp unga romer och modersmålslärare i samråd med Forum för levande historia och Barnombudsmannen. Syftet är att hitta inspiration, förebilder och information om nationella minoriteters rättigheter. Webbplatsen finns tillgänglig under 2021. 

Besök Jag är rom!

17 folkbibliotek utses till romska läsambassader

En romsk läsambassad är ett folkbibliotek som har utvecklat sin verksamhet och sitt bestånd kring minoriteten romer. Initiativet kommer från Sveriges läsambassadör Bagir Kwiek.

Läs mer hos Kulturrådet

Romsk inkludering. Fem pilotkommuner - goda exempel

Under åren 2012–2015 har särskilda satsningar på romsk inkludering gjorts i fem pilotkommuner – Luleå, Malmö, Helsingborg, Linköping och Göteborg. I skriften Romsk inkludering. Fem pilotkommuner - goda exempel (2016) finns goda exempel på metoder eller ett arbetssätt som har visat sig fungera väl i deras arbete med att förbättra romers situation.

Skriften finns som nedladdningsbar pdf hos Länsstyrelsen

Unga romska röster i Sundsvall

Projektet Unga romska röster är ett samarbete mellan Sundsvalls museum och samordnare för nationella minoriteter i Sundsvalls kommun, för att belysa romska ungdomars situation. Projektet har pågått under några månader hösten 2020 och resulterat i en fotoutställning och snart en bok. Sundsvalls museum är just nu stängt på grund av Covid-19 men hoppas att snart kunna dela utställningen med besökarna.

Besök Sundsvalls museum för mer information

Minoritet.se - Sveriges nationella minoriteter och minoritetsspråk

2010 byggde Sametinget, på uppdrag av regeringen, minoritet.se. En webbplats som sprider kunskap om de nationella minoriteterna samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar.

Läs mer på minoritet.se


Böcker på romani chib:

 1. Maja pekél Saviáko

  Av: Taikon, Mia
  Språk:
  Romani
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Indisk litteratur
  Finns som: Bok
 2. Matchepa mé pimpel

  Av: Laestadius, Ann-Helén
  Språk:
  Romani
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Indisk litteratur
  Finns som: Bok
 3. Glad påsk!

  Undertitel: Te avél baxtalí e patradží
  Av: Lundgren, Gunilla
  Språk:
  Romani Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Indisk litteratur
  Finns som: Bok
Visa fler titlar...

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Elin Sundström den 29 mars 2021