Svärdet

Jag har ända sedan väldigt låg ålder varit fascinerad av svärd, fäktning och olika vapen.

Det hela började med att jag som barn var helt hooked på Teenage Mutant Ninja Turtles. Tur att jag föddes på åttiotalet!

Jag samlade på och lekte med figurerna, läste böcker och ritade oändligt många turtlesteckningar.  Min favoritsköldpadda var Michaelangelo som hade nunchakus (två pinnar med en kedja emellan), ett vapen som är sjukt svårt att använda. Det var väldigt ofta jag råkade slå mig själv med den hemmagjorda nunchakun.

Fascinationen har följt med upp i vuxen ålder. Det hänger samman med ett stort intresse av fantasylitteratur. I fantasy är riddare, strider och dueller ofta en viktig ingrediens i bra böcker. För att inte tala om magiska svärd som Arthurs Excalibur eller Frodos Sting.

Svärdet av Richard Cohen är en riktigt bra faktabok som handlar om svärdets historia genom århundradena. Vi får följa med till gamla Rom och gladiatorer som slogs på liv och död inför publik på arenan, japanska mytiska samurajer med sylvassa katanas, skådespelare som Errol Flynn och moderna sportfäktare. Det är en historia om hur själva svärdet har utvecklats, men också hur vi människor utvecklats med svärdet vid vår sida.

En fascinerande berättelse!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Robin Linander den 15 augusti 2013