Sundbyberg för barn

Finns det något skrivet om Sundbyberg för barn? Finns det några författare som bor i Sundbyberg? Tyvärr är svaret att det inte finns särskilt mycket skrivet om Sundbyberg för barn. Kanske får någon upp ögonen efter det här magra utbudet och gör något åt saken.

mag3

Vi skulle ha tema lokalhistoria och skylta med böcker om Sundbyberg på biblioteken. Jag har försökt leta reda på böcker och filmer som handlar om Sundbyberg eller som utspelar sig i Sundbyberg för barn och unga. Jag har hittat några deckare och spökhistorier, så det verkar vara spänning som gäller här i Sumpan. Utbudet är annars inte direkt en källa att ösa fritt ur. Här gör jag ändå ett försök att visa på böcker och filmer som har en viss anknytning.

Bo Ingvar Nilsson har skrivit serien om De Tre Essen som Sören, Staffan och Anna kallar sig när de är tillsammans. Anna stavas inte med s, men hon är snabb och så heter hon Sjölin i efternamn. De tre böckerna heter Äventyret vid vattentornet, Äventyret vid ödetorpet och Äventyret med restaurantrånarna. Spännande äventyr från början av 1990-talet.

Moni Nilssons bok Hoppet utspelar sig väl inte i Sundbyberg vad jag minns, men i förortsmiljö. Däremot är en del av scenerna i filmen som bygger på boken inspelade i Hallonbergen. Det är en bra bok om två flyktingpojkar som tvingas lämna sitt land på egen hand. Av misstag hamnar de med sina gamla grannarna i Sverige i stället för hos sin farbror i Tyskland. Azad har alltid drömt om att bli höjdhoppare som Kajsa Bergqvist. Kan drömmen bli sann för en flyktingpojke som inte får röja sitt ursprung? Det är en härlig bok som blandar tuff vardag med drömmar. Jodå, den har ett hoppfullt slut.  Läs boken och titta på filmen och se om du känner igen någon miljö.

hoppet
 

Anders Gustafsons Farligt lov är en lättläst deckare för unga. Huvudpersonen Anders bor i Sumpan och nu ska hans kusin komma och bo hos honom på sportlovet. Det är inget han ser fram emot. Kusinen är några år äldre och han är starkare och brukar inte vilja göra samma saker som Anders. Veckan blir inte vad Anders trott utan fylls snart med spänning.

Vic Suneson har skrivit Klas och den mystiska peruken. Den har vi i vår Sundbybergssamling. Det är 70-tal och Klas ger sig ut på jakt efter cykeltjuvar. Kan en dam i peruk leda honom rätt?

Även om inte böckerna utspelar sig i Sundbyberg finns det några författare som har eller har haft Sundbybergsanknytning. Lotta Molund Höjer och Dan Höjer bor här och brukar ha skapande verkstad och skrivarkurser på biblioteket och på Kulturcentrum. De har skrivit böcker var för sig och tillsammans, för yngre barn och för unga. Det är böcker om skrotverkstad, Strumpmannen, Cirkusdeckarna, spökhistorier och adoption. Dan har skrivit faktaböcker om så skilda ämnen som idrott och känslor och kärlek. Du får leta efter deras böcker på olika avdelningar och fråga oss om hjälp.

Strumpmannen är en riktig superhjälte. I alla fall när han får på sig ett par gamla stinkande strumpor hans morfar har haft. Det finns flera böcker att läsa högt eller när du kan läsa själv. 

strumpmannen 2
 

Kalle Güettler bodde en tid i Sundbyberg. Han har skrivit fler bra bilderböcker. De flesta känner säkert igen böckerna om Lilla och Stora monster. För ungdomar har han skrivit den lättlästa Varg-serien som börjar med Mary,min syster.

Ja, det var alla jag kunde hitta. 

/Kristin Andersson, Signalfabriken

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Kristin Andersson den 26 februari 2013