Stiller

”Jag är inte Stiller!” Så börjar romanen vars huvudperson är skulptören Stiller, som inte längre vill kännas vid sin egentliga identitet.

Efter en misslyckad resa till USA bestämmer sig han sig helt enkelt för att lämna sin gamla identitet bakom sig när han återvänder till hemlandet. Han förfalskar sitt pass och tar sig namnet White. Men han kommer naturligtvis inte undan sitt förflutna. Det förfalskade passet gör att han grips och under förhören tvingas han att möta sitt förgångna som han har försökt att fly ifrån.

Det är en spännande och fängslande bok om människans gåtfulla identitet. Vad är en människa egentligen? Hur skapar man sin identitet och vilka roller ger man sig själv och andra är ju en fråga som är minst lika aktuell idag som när boken skrevs 1954.

Boken är en av Max Frisch mest kända böcker och en av den tyskspråkiga 1900-talslitteraturens stora klassiker.

Max Frisch föddes i Zürich 1911 och avled 1991. Han studerade litteraturvetenskap men utbildade sig senare till arkitekt. Han arbetade också en tid i detta yrke men var sedan mitten på 1950-talet verksam som romanförfattare och dramatiker.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: csladmin den 19 september 2011