Stallo

Troll finns inte! Eller? Efter att ha läst den här boken är jag inte helt säker längre.

Sussos Myréns morfar Gunnar Myrén var en känd naturfotograf, först med att fotografera den lappländska fjällvärlden uppifrån sitt fritidsplan. Det finns dock en bild som stannat inom familjen. Det är den bild han tog i mitten på åttiotalet föreställandes en björn som lufsar iväg. Inget märkligt med det, det märkliga är vad som sitter på björnens rygg, och det märkliga med det är att ingen riktigt kan säga vad det är de ser... 

Precis som sin morfar vill Susso gärna ta reda på vad det var han såg genom linsen. Om han har sett det så borde ju någon annan också gjort det. Hon lägger upp en websida med kryptozoologisk inriktning vilket mest leder till en massa tröttsamma falsk- och fejkspår. En dag får hon ett samtal av en dam i Vaikijaur som sett något hon inte kan förklara utanför sitt hus, och plötsligt verkar det som att tipset faktiskt kan ge resultat. Frågan är om det är ett spår som Susso vill fortsätta följa.

Nästan 600 sidor lång är Stallo, och det kan avskräcka, men i det här fallet är det precis tvärtom. Jag vill att den ska vara längre! Beskrivningarna av vardagslivet är så fina, de verkliga kändisar som medverkar i periferin har fiktiva historia så påhittiga, och det övernaturliga smälter in så snyggt att man inte kan annat än köpa det. Trollen finns, de bara gömmer sig på andra ställen än vi tidigare trott.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Elin Sundström den 9 april 2013