Som Zlatan fast bättre

Simon är 15 år. Han älskar fotboll och vill bli bättre än Zlatan. Simon har sökt in på fotbollsgymnasiet och för att det ska bli möjligt att gå där, så måste hela familjen flytta.

Familjen är Simon, lillebror och pappa. Simons mamma är död men det är något man i familjen inte talar om.

Simon är duktig på att spela fotboll och vet att han kan bli bäst. Han måste bli bäst och han har sin pappas fulla stöd. Familjen flyttar och Simon passar in direkt och han får kompisar på en gång. Men någonting går fel. Utifrån ser allt bra ut. Men någonting håller på att hända med Simon. Efter att hans tränare dunkat honom i ryggen och i förbifarten slängt ur sig något om att, han är begåvad men om han gick ner något kilo så skulle han bli ännu bättre, så börjar Simon banta. Han kräks upp mat och börjar tyna bort. Den enda som verkar notera att något är fel är hans farmor och hon får inte mycket gehör. Allt slätas över och Simons vet hur han ska ljuga för och lura omgivningen för att slippa äta och kunna träna flera gånger om dagen.'

Den här boken bygger på en sann historia. Det märks. Det är så äkta, det är obehagligt och äckligt – fixeringen vet inga gränser. Boken är bra och enkelt skriven och jag sträckläste. Det är viktigt att ta upp att ätstörningar även drabbar killar och det görs inte så ofta.


Karin Tegréus på biblioteket i Solna C