Sköldpaddor hela vägen ner

Längtar du som jag efter böcker av John Green? Har du inte upptäckt hans böcker än?

John Green är tillbaka med en ny bok. Vilken återkomst!

De första två, tre sidorna gör mig förvirrad. Vad läser jag? Är det här den John Green jag känner sedan tidigare? Ytterligare någon sida och jag är fast.

Till det yttre handlar boken om hur Aza och bästisen Daisy tänker bli rika genom att ta reda på var mångmiljonären Pickett har tagit vägen. Det ska de göra via hans son Davis som Aza träffat på ett läger. Sen handlar boken om en tuatara och inte så mycket om sköldpaddor, om Davis som inte litar på att någon vill vara hans vän för hans egen skull utan misstänker att det bara är hans pappas pengar folk vill åt, om astronomi och om förälskelse. Men livet är mer komplicerat än så. Aza kämpar boken igenom med sina tvångstankar och sin bacillskräck som är detaljerat återgivna.

Aza och Davis kommer varandra nära av många anledningar. Här finns saknad efter döda och frånvarande föräldrar. Davis lillebror Noahs ensamhet skär i mig. Alla har vi behov av att bli sedda och älskade. Aza vill så gärna kyssas, men tankarna på hur många mikroorganismer hon får i sig och vad de kan göra med henne kan kosta henne livet.

Oavsett vad du är intresserad av, om du själv har psykiska problem eller inte - det mesta finns här. Det här är en bok där du ömsom vill skratta och gråta och det av många olika anledningar. Livsvisdomen flödar på hög nivå för unga, unga vuxna och vuxna som vill läsa något riktigt bra.