Sjutton år och skitsnygg

Felix är sjutton år och skitsnygg, något som han är mycket väl medveten om. Han vet dessutom hur han ska utnyttja detta faktum till max, eftersom han älskar att vara i centrum.

Alla på skolan vet vem han är och lyder hans minska vink. Problemet är bara att efter den två veckor långa Greklandssemestern i början av sommaren har han fått konkurrens. Stenhård konkurrens.

In i bilden kommer nämligen Zäta, som är lite större, lite mer vältränad, lite mer skitsnygg. Kampen kan börja. Det blir en hård kamp. Zäta drar sig inte för några knep. Felix kämpar tappert för att inte förlora allt det där som han har skaffat sig under åren. Ingen annan ser vad Zäta håller på med och avvisar snabbt Felix försök att få de andra att se vad som händer.

Den stora frågan är: hur långt är Zäta beredd att gå för att knäcka Felix? Ganska långt kan jag lova! Jag måste erkänna att jag förväntade mig något annat av den här boken, än vad den faktiskt levererade. När jag plockade upp den trodde jag att den skulle vara ganska rolig och skruvad. Att kampen mellan Felix och Zäta skulle vara främst humoristiskt skildrad. Riktigt så var det inte och vad glatt överraskad jag blev!

Visst, det är ingen dyster bok, men den tar ämnet på allvar och det gillar jag verkligen. Felix blir inte bara en coola-killen-karikatyr. Han blir en riktig människa, med riktiga tankar och känslor. Sen tycker jag (som i och för sig är en gammal stofil på 24) att Emma Granholm lyckas riktigt bra med att skildra en naturlig dialog och ett naturligt umgänge mellan ungdomarna. Det är mycket som känns på riktigt i den här boken och det är det inte alltid så värst många som lyckas med. Sen måste jag också erkänna att jag smygshippade Felix och Zäta från sida ett.


Linnéa på Solna Gymnasiums bibliotek

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: csladmin den 2 oktober 2013