Själens osaliga längtan

När de amerikanska tvillingarna Julia och Valentina får reda på att de har ärvt en lägenhet i London har de ingen aning om vilket mystiskt öde som väntar dem på andra sidan Atlanten.

Julia och Valentina är två 20-åriga tvillingar som bor utanför Chicago. En dag får de reda på att deras moster, som de aldrig har träffat, har dött och testamenterat allt hon äger till dem. Mostern Elspeth bodde i London och i arvet medföljer förutom pengar en lägenhet som ligger bredvid Highgate Cemetary. Systrarna beger sig över Atlanten för att bo i lägenheten under ett år, vilket var ett krav från Elspeths sida. Väl framme påverkas tvillingarna inte bara av grannarna; en medelålders man med tvångssyndom som inte har varit utanför lägenheten på år och dar och moster Elspeths före detta pojkvän Robert, utan även av närheten till den vildvuxna kyrkogården. Efter ett tag börjar mystiska saker hända i Elspeths lägenhet. De döda kanske inte är så långt bort som man kan tro…

Boken är en gripande och udda spökhistoria som går i sann Niffenegger-anda. Upplägget verkar först lite fånigt, men boken är så välskriven och karaktärerna så levande att det är omöjligt att inte bli påverkad. Även om det först verkar som att Julia och Valentina lever i full symbios blir det snart tydligt att de inte vill samma saker. Valentina vill leva sitt eget liv medan Julia som är den starkare av dem stretar emot och vägrar separation. Deras individuella kamp väcker så starka känslor och är så uppslukande att det är omöjligt att sluta läsa.

Läs även Audrey Niffeneggers första roman Tidsresenärens hustru.

Målgrupp:

Taggar:

den 8 oktober 2010