Se vart du ska

För en före detta ridskoleunge som spenderade all tid i stallet är det här en fantastisk bok.

Kristina Westerlunds ”Se vart du ska” tar mig direkt tillbaka till min ridskoletid - både på gott och på ont. I stallet fanns tydliga regler för hur man skulle vara och vilka som hade högst status - vem som fick sköta ridlärarens häst. Fast ridskolan och stallet behöver inte vara på ett visst sätt – andra sorter är möjliga och det visar den här boken.

"Se vart du ska" handlar om Helena som inte tycker om sin nya ridlärare, vilket får henne att söka en annan ridskola. Och hon hittar en som är helt olik hennes tidigare.
Hon känner sig fri. Hon får vara som hon är. Hon behöver inte prata eller låtsas vara någon annan än den hon är.

Den nya ridskolan är inte alls som Helenas gamla. Här rider man i olika ridstilar, i olika sorters sadlar. Man ser ut på olika sätt och Alice som är rullstolsburen är en fantastisk ryttare. I ridningen är det viktiga känslan och samspelet med hästen.
Helena kan inte låta bli att le. Detta är verkligen tokigt. Tokridning.

Och så där håller de på ett tag. Alla försöker lösa uppgiften på varje station och Ellen ger instruktioner till var och en, inte för att de rider i olika ridstilar, utan mest för att hästarna är så olika.

Helena har hittat en helt ny värld.

Sen ler hon för sig själv. Det är för att hon varit i en annan värld förstås, på en annan planet. Eller som i en sån där gammal bok när man går in genom en dörr, grind eller garderob, och hamnar i en främmande och annorlunda och overkligare dimension, men som på ändå på något sätt är mycket mer levande än den vanliga.

"Se vart du ska" är lättläst och med korta kapitel. Den vänder sig till ungdomar och handlar även vänskap, kärlek och föräldrar. Den handlar om hur svårt och hur underbart livet kan vara. Boken gör mig ordentligt ridsugen och jag längtar tillbaka till stallet och hästarna.

 

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Sofie Samuelsson den 23 oktober 2013