Se fåglar

Se fåglar är precis vad det handlar om här.

Gå på fågelspaning med Ulf Nilsson.  På baksidan av boken står "Personliga iakttagelser varvas med klargörande fakta, tillsammans med storslagna illustrationer av Oskar Jonsson".

En som är intresserad av att titta på fåglar kallas ornitolog. Förutom att beskriva ett flertal av de fåglar vi kan hitta i Sverige beskriver Ulf Nilsson olika ställen vi kan leta efter fåglar på, till exempel i trädgården, på stranden och på landet. Han ger sig ut på fågelforskning och börjar precis utanför sitt fönster. Längst fram och bak i boken ser vi bilder på några av de cirka hundra arter han sett. Vi får reda på varför fåglarna sjunger, hur olika äggen ser ut och om höns som ger oss de ägg vi har lättast att få se.

Ja boken tar verkligen upp både fakta och mer personliga iakttagelser och tips. Själv försöker jag lära mig att koppla ihop fågelläten med de fåglar jag ser. Det räcker ganska bra att börja med de vanligaste arterna. Problemet med fåglar (i alla fall för min del) är att antingen ser man fågeln eller så hör man någon sjunga, men den gömmer sig i en buske eller i ett träd. Det finns fina fågelskivor och länkar på nätet där du kan få höra olika fåglar sjunga. Kanske får du ihop några arter till på det sättet. I sommar ska jag förtsöka lära mig några arter som finns vid strandkanten och i sjöar. Var forskar du i sommar?

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Kristin Andersson den 10 juni 2013