Rim och ramsor - en rolig väg till språket

Rim och ramsor är en fantastisk och rolig väg att upptäcka språkets alla finurligheter på. Vem vill inte få leka och ha roligt tillsammans? Rim och ramsor passar alla i alla åldrar. Är inte det fantastiskt?

Redan för det lilla barnet börjar språkutvecklingen med att vi vuxna leker kill-, hand- eller fotlekar med barnet som samtidigt får höra språkmelodin och -rytmen. Just att kombinera språket med rörelser gör det ännu lättare att minnas och förstå. Barn i fyra- till sex-årsåldern älskar att leka med ord. Rimmar det här? Kan man säga så här? Nu har barnet förstått de grammatiska reglerna och testar gränserna rejält.

Är berättelsen skriven på rimmad vers får den en särkild rytm och upprepningar av vissa ord är vanliga. Tänk bara på Elsa Beskows Sagan om den lilla lilla gumman eller Lennart Hellsings Sjörövarbok. Yngre generationer har stiftat bekantskap med Carin Wirséns Rut och Knut som hittar på en massa knasiga saker eller Quentin Blakes Filippa Fants fantastiska fickor. I en del sagor får du själv fylla i det rimmade ordet som saknas. Klassiker här är Elsa Beskows Hattstugan. Det går ju också att läsa första raden och dröja lite vid ordet som ska rimma för att se om barnet kan gissa även om ordet är tryckt i boken. Riktigt spännande kan det bli som i Julia Donaldsons böcker om Gruffalon och Lill-Gruffalon. Det finns böcker med rim även för de yngre barnen. Här finns Dick Bruna med Prinsen av Brabant och  Lotta Olssons Bilen säger brum. En del verser har tonsatts.

Det är också roligt att upptäcka ljudhärmande ord som Sex laxar i en laxask. Upprepa ramsan fort och många, många gånger utan att snubbla på bokstäverna. Inte helt lätt, men många skratt kan det bli. Nu är det bara att botanisera bland våra böcker och börja leka med ord. Kanske hamnar ni helt oväntat vid våra poesiböcker när ni ändå är i gång. 

Bilderböcker på rim

 1. Tamtarams

  Av: Ashby, Elvira
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 2. Tungvrickare

  Av: Ashby, Elvira
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 3. ABC

  Av: Hellsing, Lennart
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Kristin Andersson den 27 maj 2013