Public enemies

Johnny Depp är John Dillinger, 1930-talets mest ökända bankrånare.

Under Den stora depressionen på 1930-talet rådde stor brottslighet i USA, maffian fick sitt stora fäste och vissa brottslingar, som t.ex. Bonnie och Clyde, gjorde stora rubriker med sina för tiden extraordinära bankrån. En av de mest kända rånarna var John Dillinger, som lyckades med att råna minst två dussin banker och fyra polisstationer under sin livstid. Han rymde även från häktet två gånger, och hyllades av vissa som en slags modern Robin Hood.

Filmen Public enemies har fått sitt namn efter åren 1931-1935, som ibland kallas just för public enemy-eran efter det närmast kändisskap som stora brottslingar fick genom pressen. Perioden ledde till att amerikanska FBI kunde bildas, brottslingarna som rörde sig mellan olika delstater ställde nämligen till det för polisen.

Vi möter John Dillinger (spelad av Johnny Depp) under sina mest aktiva år, filmen börjar med att Dillinger rymmer från fängelset 1933. Kort därefter träffar han Billie Frechette (Marion Coitillard) och ljuv musik uppstår. Samtidigt får FBI-agenten Melvin Purvis (Christian Bale) i uppgift att jaga fatt i John Dillinger samt hans kumpaner Baby Face Nelson och Pretty Boy Floyd.

Public enemies är en mörk actionthriller, som med sin något grådaskiga färgskala ger en känsla av den klassiska bilden av 30-talets depressionsår. Tyvärr är detta något av ett problem, för trots att filmen är väldigt välspelad är inramningen något klichéartad med allt det gråa och deppiga. Bortsett Hollywoodifieringen är Public enemies en spegling av en väldigt intressant tid av den amerikanska historien.

Filmtrailer

Målgrupp:

Taggar:

den 8 februari 2011