Prince of Thorns

“Hate will keep you alive where love fails” ― Mark Lawrence, Prince of Thorns

Jag läser väldigt mycket fantasy och därför känns det extra roligt att hitta böckerna om Jorg Ancrath. De innehåller allt det som jag tycker bra fantasy ska innehålla; magi, kungar och drottningar, krig, kärlek, spänning, hjältar och en fascinerande värld där det hela kan utspela sig i.

Trots att Prince of Thorns innehåller allt detta är den ovanlig. Huvudpersonen Jorg Ancrath är en blodtörstande men charmig pojke på fjorton år som, trots sin ringa ålder, leder ett gäng laglösa i krig och plundring.  Hans ambitioner ligger långt högre än så. Han har tidigt bestämt sig för att bli kung och till slut kejsare över en värld som befinner sig i kaos. 

Det är inte ofta som en berättelse tar oss med på de ondas sida. Ond är dessutom kanske inte rätt ordval. I Prince of Thorns är ondskan och godheten inte helt svart eller vitt. Vi rör oss i gråskalor och det är Som läsare förstår jag varför Jorg är som han är, även om han är en djupt omoralisk person. Samtidigt kan jag inte låta bli att heja på när han tar ut sin brutala hämnd på fiender som förmodligen förtjänar det. Kanske inte för att de själva är onda, utan för att de står i vägen för vår Jorg.

Världen böckerna utspelas i är en mix av postapokalyps och medeltida fantasy. Det svingas svärd och skjuts pilbåge, samtidigt som teknik från förr blir till magi. Väldigt läckert!

Det är en riktig bladvändare och jag rekommenderar den varmt!
Prince of Thorns är första delen av tre och alla finns att låna på biblioteket! 

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Robin Linander den 20 september 2013