Pojken som svävade

Barnaby Brocket upphäver tyngdlagen. Han är åtta år och han svävar. Hur gärna hans föräldrar än vill det, så kan han själv inte förhindra detta. För Barnaby är det egentligen inget problem, men hans föräldrar tycker att han avviker från normen. Det ska man inte göra.

I Pojken som svävade följer vi Barnabys liv, efter det att hans mamma stuckit hål i den ryggsäck som fylld av sand gjort att han hållit sig kvar på jordens yta. Nu flyger han till väders, stöter ihop med en luftballong, och hamnar på en kaffeplantage i Brasilien, ägd av två kvinnor. Vad Barnaby har gemensamt med de gamla damerna? Sitt utanförskap, förstås. Liksom Barnaby blev damerna utslängda ur sina föräldrahem den dag de ”valde” varandra. 

Barnaby vill inget hellre än att återse Sydney, varifrån han kommer, och som han kallar världens vackraste stad. Men innan han kommer dit ska han hinna passera såväl New York som Kanada, platser på vilka han träffar och hjälper några färgstarka individer som, likt damerna, blivit utkastade ur sina respektive föräldrahem. De har inte passat in i normen.

Men hur ser egentligen normen ut. Och vad är det som gör oss till dem vi är? Sådana frågor ställer denna berättelse. Och det är i Barnabys huvud ett beslut till sist växer fram. Gissa vilket? 

John Boyne är irländare. Tidigare har han skrivit två ungdomsromaner, och ett flertal böcker för vuxna. Pojken i randig pyjamas hör till hans mest kända. Den har även filmatiserats. Tror bestämt att föreliggande berättelse skulle kunna bli en mycket vacker film!


Staffan på biblioteket i Solna C

 

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: csladmin den 2 oktober 2013