PenPal

Känner du några barn som vill höra en saga på ett språk som du inte kan läsa? Eller barn som behöver extra träning i att höra och förstå svenska? Vill du lära dig ett nytt språk? Eller bara höra hur albanska låter? Vi har böcker som talar med hjälp av PenPal!

Det finns många sätt att använda hjälpmedlet PenPal, som du nu kan låna på biblioteket.

Du lyssna på Yeh-Hsien - en kinesisk askunge, Bockarna BruseDen lilla röda hönan eller någon annan av de tvåspråkiga sagoböckerna. De flesta är på engelska + ett annat språk, men det kommer fler och fler på svenska + ett annat språk.  Det andra språket kan vara spanska, arabiska, turkiska, tigrinja eller något annat av ca 40 språk.

PenPal är en typ av Mp3-spelare som kan laddas med ljudfiler som hämtas ner gratis från förlaget Mantra Linguas webbplats. En liten scanner i "pennspetsen" och s k "hotspots" på boksidorna hjälper dig att spela upp sagorna på valfritt språk samtidigt som du visar barnet den boksida som läses upp. Du behöver alltså inte ha boken tryckt på det språk du önskar höra! Barnet lär sig dessutom snabbt att själv spela upp sagorna. 

Fråga i informationen på vår barnavdelning hur man gör. Om du inte hittar det språk du vill läsa eller lyssna på, säg till så hjälper vi dig! 

Att använda PenPal tillsammans med My bilingual talking dictionary, eller den svenska versionen, som heter Min trespråkiga talande ordbok, är också ett roligt och lättsamt sätt att lära sig ett nytt språk. Titta på bilderna, peka med pennan och hör vad sakerna heter. Du kan också göra egna inspelningar och testa ditt eget uttal med hjälp av "inspelnings-hotspots" på bokens sidor!

PenPal är avsedda att användas av barn och deras vuxna. Men eftersom det kostar en del pengar om man slarvar bort den, så lånar vi bara ut den till vuxna. Du lånar PenPal i informationsdisken på barnavdelningen. Det är samma lånetid som på vanliga böcker, 28 dagar.

Länk till Mantra Linguas svenska webbplats

penpal kollage

Vi har även andra böcker och medier på många språk.

Läs mer om barnböcker på många språk.

Läs mer om böcker för vuxna på många språk.

Läs mer om de böcker vi har som fungerar med PenPal: