PenPal

Känner du några barn som vill höra en saga på ett språk som du inte kan läsa? Eller barn som behöver extra träning i att höra och förstå svenska? Vill du lära dig ett nytt språk? Eller bara höra hur albanska låter? Vi har böcker som talar med hjälp av PenPal!

Det finns många sätt att använda hjälpmedlet PenPal, som du nu kan låna på biblioteket.

Du lyssna på Yeh-Hsien - en kinesisk askunge, Nu kommer jag och tar digDen lilla röda hönan eller någon annan av de tvåspråkiga sagoböckerna. De flesta är på engelska + ett annat språk, men vi har även några som är på svenska + ett annat språk.  Det andra språket kan vara spanska, arabiska, turkiska eller något annat av våra ca 30 språk. Med hjälp av så kallade "Hotspots" på boksidorna kan PenPal läsa upp sagan på valfritt språk. Fråga i informationen på vår barnavdelning hur man gör. Om du inte hittar det språk du vill läsa eller lyssna på, säg till så hjälper vi dig! 

Att använda PenPal tillsammans med My bilingual talking dictionary, eller den svenska versionen, som heter Min trespråkiga talande ordbok, är också ett roligt och lättsamt sätt att lära sig ett nytt språk. Titta på bilderna, peka med pennan och hör vad sakerna heter. Du kan också göra egna inspelningar och testa ditt eget uttal med hjälp av "inspelnings-hotspots" på bokens sidor!

På biblioteket i Signalfabriken står de talande böckerna i Äppelhyllan, bland tillgängliga medier. På Biblioteket Hallonbergen finns de intill barnböckerna på andra språk än svenska.

PenPal är en Mp3-spelare med en liten inbyggd scanner som läser av "hotspots" som är tryckta på boksidorna eller lösa klisteretiketter i vissa böcker. PenPal kan "laddas" med speciella ljudfiler som är kopplade till böckerna. Biblioteket hjälper dig med det.

PenPal är avsedda att användas av barn och deras vuxna. Men eftersom det kostar en del pengar om man slarvar bort den, så lånar vi bara ut den till vuxna. Du lånar PenPal i informationsdisken på banavdelningen. Det är samma lånetid som på vanliga böcker, 28 dagar.

Här kan du läsa mer om PenPal och få tekniska och pedagogiska tips.

Vi har andra böcker och medier på många språk.

Läs mer om barnböcker på många språk.

Läs mer om böcker för vuxna på många språk.