Pelé, Kaká och jag

Detta är Olles kärleksförklaring till fotboll. Han vill inte höra någon godnattsaga. Han sitter vid sitt skrivbord, papper och penna i högsta hugg.

Han skriver det ena namnet efter det andra: Beckenbauer, Pelé, Kaká, Zlatan, Beckham. Han tapetserar sina väggar med namnen. Han är så inne i sin värld att mammans rop på att det är mat inte tränger in i hans medvetande.

Han fintar George Best och gör mål på Casillas. Alla kastar sig över honom. Och sen en straffspark. Gissa vem som får lägga den? I samma stund börjar det regna. Det är mammas tårar. Hon läser saga för de två minstingarna, men Olle befinner sig i sin egen värld, har inte tid att lyssna. Han har inte ens tid att hälsa på mormor. Möjligen först efter att ligan är slut för säsongen. Den här boken är underbart fint berättad. Olle älskar sina fotbollsvänner, sin fantasivärld, där han är proffs. Och lika mycket ogillar han att bli störd av mamma, pappa och småsyskonen. Då är det ”skitmamma” och ”skitsyskon” och ”idioter” allihop. 

Jag uppskattar starkt att författaren vågar lägga dessa kraftuttryck i Olles mun. Fint berättat. Lika välfunna är Sara Gimbergssons illustrationer. Vackert dekorativa, inte olikt Jockum Nordström. Great!

Staffan på biblioteket i Solna C

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: csladmin den 5 december 2013