Påskekrim

Ingen påsk utan deckare har vi lärt oss från Norge (i grannlandet kallas detta fenomen för Påskekrim). Många har ju även några dagar extra ledigt att ägna åt spännande böcker. Men vad ska en välja att läsa? Här tipsar vi om några favoriter. Ni får även tips på alldeles nyutkomna deckare.

(klicka på boktitlarna för att se om boken finns inne på biblioteket som bok, ljudbok, e-bok eller e-ljudbok)

Johanna tipsar:

Och så var de bara en av Agatha Christie

En riktig klassiker; tio främlingar med mörka hemligheter blir inbjudna till en semesterö där en efter en dör under mystiska omständigheter. Snart slås de av insikten att det finns en mördare ibland dem. Väldigt spännande bok som verkligen ger läsglädje när man själv försöker lista ut vem mördaren är.

Och så var de bara en finns som bok och e-bok.

Mörka platser av Gillian Flynn

Libby Day överlevde massakern på sin familj när hon var liten. Hennes bror sitter i fängelse för dådet, men alla är inte övertygade om att han är skyldig. Motvilligt börjar hon dra i trådarna till det förflutna för att hitta sanningen. Alla Flynns böcker är mörka och otäcka, men otroligt läsvärda. Det går aldrig att förutspå slutet. 

Mörka platser finns som bok, e-bok, e-ljudbok och ljudbok. 

Elin tipsar:

To my Love av Karin Aspenström

Den här boken står inte på deckarhyllan, men innehåller en riktig deckargåta som kretsar kring en väns försvinnande, dekadens i britpopig överklassmiljö och 90-talets musikscen i London (mycket nostalgi för den insatta). Efter gymnasiets slut i mitten av 90-talet följer nittonårige Love sin förälskelse Josefin till Camden Town i London. För att leva drömlivet mitt i centrum för den musik de båda älskar tror Love, men Josefin glider undan. Hon längtar efter rockstjärneliv och finner det i den karismatiska gitarristen Baz och hans mystiska syster Lorelei. Snart försvinner hon helt in i deras universum. Sjutton år senare hittar Love ett blandband inspelat av Josefin och minnen väcks till liv. Han bestämmer sig för att återvända till London för att ta reda på vad som egentligen hände med henne. Åter i Camden visar sig hans efterforskningar dock vara farligare än vad han någonsin kunnat föreställa sig. 

To My Love finns som bok.


Lena tipsar:

Gökens rop av Robert Galbraith

En deckare skriven under pseudonym av JK. Rowlings, författaren till böckerna om trollkarspojken Harry Potter. En ung känd modell med kända psykiska problem faller från sin balkong mitt i natten. Händelsen avskrivs som självmord men hennes bror vill inte acceptera det. Han anlitar privatdetektiven Cormoran Strike, en veteran från kriget i Afghanistan med både fysiska och psykiska problem, för att utreda ärendet. En spännande och gripande berättelse och med staden London som en extra huvudperson.

Gökens rop finns som bok, e-bok och ljudbok.


Anna tipsar:

Svarthuset av Peter May

Svarthuset är första delen i en trilogi av deckare som utspelar sig på Yttre Hebriderna, de vindpinade och saltstänkta öarna utanför Skottlands kust. Det är en riktigt skickligt berättad deckarhistoria om kriminalkommisssarie Fin Macleod som återvänder till sin barndoms Isle of Lewis för att lösa ett mordfall. Men en minst lika stor del spelar naturskildringarna. Peter May manar fram otroliga bilder av det speciella landskapet där väder och vind har satt förutsättningarna för överlevnad sedan tidernas begynnelse. På köpet får man lära sig lite gaeliska.

Serien fortsätter med böckerna Lewismannen och Lewispjäserna. Alla tre delar finns både som bok, ljudbok, e-ljudbok och e-bok.

Mie tipsar:

Jag har läst Tana Frenchs böcker om poliserna vid mordroteln i Dublin. Den absolut bästa tycker jag är Brottsplats: Faithful Place där polisen Frank Mackey tvingas konfrontera sitt förflutna då ett gammalt brott nystas upp. Till skogs, Okänt offer och Otrygg hamn är också bra kriminalromaner. En hemlig plats utspelar sig i internatskolemiljö, enligt mig ett stort plus, men rekommenderas endast till er som (till skillnad från mig) klarar övernaturliga inslag i en deckare.

Alla böcker ovan finns både som bok och som e-bok. 

Kristin tipsar:

Hjärtlös av Petrus Dahlin

Om du vill få det att krypa under skinnet ska du läsa Hjärtlös. Maia får inte gå in i ett av rummen i lägenheten de just ärvt. Långa och ensamma dagar får henne att undra vad som finns där inne. När hennes hamster försvinner tycker Maia sig höra den inne i det låsta rummet. Hon bara måste in dit. Det är ett beslut hon kommer ångra.

Boken är skriven för 9-12 åringar, men den griper tag i alla oavsett ålder.

Hjärtlös finns som bok och som e-bok.


Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Elin Sundström den 11 april 2017