På äventyr med Hornblower

Skepp ohoj! Förbered dig på en lång resa över de sju haven med Horatio Hornblower, en av litteraturens mest klassiska äventyrshjältar till sjöss!

Horatio Hornblower är en av de mest klassiska äventyrshjältar vi har. Numera är han kanske mest känd genom den åtta delar långa miniserien från 1998-2003 som bland annat visats på SVT. Romankaraktären Horatio Hornblower föddes redan 1937 genom den brittiske författaren C. S. Forester. Sedan dess har han fascinerat generationer av läsare, och om du gillar äventyr kan du bli den nästa!

Horatio Hornblower
 
Ioan Gruffudd spelade Horatio Hornblower i mini-serien på 8 delar.

Den unge Hornblower mönstrar på för första gången som 17-årig nybliven kadett på linjeskeppet HMS Justinian i den brittiska kungliga flottan. Han är grå i ansiktet av sjösjuka, och genomdränkt efter den tur i slup som han behövt genomföra för att komma ombord. Detta är dessutom bara början på det elände som Horatio Hornblower ska behöva stå ut med. Skeppets kapten är nämligen inte så bra på att hålla reda ombord, och underofficerarna terroriseras av den 33-årige kadetten Simpson som såklart ger sig på den svage Horatio.

Captain Horatio Hornblower med Gregory Peck
Trots den svåra inledningen lyckas Hornblower med att avancera inom flottan, och visar sig vara en riktig smarttänkt och handlingskraftig ung man. Som romankaraktär är Hornblower intressant, för trots den uppenbara hjältefasaden har han ett djup och svaga sidor som många kan känna igen sig i. Det är säkerligen en av anledningarna till att man lätt fastnar den här bokserien, på sidan av alla otroligt spännande äventyr och vad som tycks vara en realistisk bild av livet till sjöss under det brittiska imperiets storhetstid.

C. S. Forester skapade Hornblower delvis efter verkliga sjöhjältar. Namnet Horatio kommer till exempel från den brittiska flottans legend Horatio Nelson. Vissa händelser i böckerna är dessutom baserade på verkliga sjöslag som bland andra Nelson deltog i.

Det finns 11 böcker om Hornblower, med kronologisk början i Kadett Hornblower. Du hittar alla på biblioteket! Böckerna har dessutom filmatiserats, bland annat med Gregory Peck. Mest känd som Hornblower är däremot walesaren Ioan Gruffudd.

Målgrupp:

Taggar:

den 24 februari 2011