Orkidépojken

Gillar du Twin Peaks?

Om du gillar Twin Peaks (eller för den delen har sett Twin Peaks någon gång) kanske du minns Harold Smith - mannen som lever instängd med sina orkidéer? Orkidepojkén är inspirerad av Twin Peaks universum och titelns Orkidépojke har en hel del gemensamt med denna karaktär.

Historien om orkidépojken berättas efter att allt redan har hänt, någon gång i nutiden/framtiden. Den som berättar är Hanna och historien utspelar sig sommaren efter studenten (2011) innan livet börjar med en flytt från trista Tyresö till drömstaden London. Just denna sommar spenderar dock Hanna och bästisen Zeb med att jobba på kyrkogården, slökolla på gamla avsnitt av Twin Peaks, festa med sina nyfunna vänner i stan och ständigt uppdatera telefonerna i hopp om ett nytt inlägg på den gåtfulla Orkidépojkens blogg.

Det har alltid talats om en mystisk närvaro i skogarna runt Tyresö, det är dock inget som Hanna eller Zeb märkt av förrän det plötsligt finns överallt runt omkring dem. Det börjar med att chihuahuan Honey försvinner, och sedan även Tyresös drottning (eller kanske jag ska kalla henne Tyresös Laura Palmer). Lina Palmgren "den dåliga flickan med det goda hjärtat", gick hos samma dagmamma som Hanna när de var barn, och trots att Lina numera är populärast av de populära och Hanna i princip utstött har dom ett speciellt band. En koppling visar sig också finnas mellan Lina och Orkidépojken.

Orkidépojken är en mörk historia om ung trasighet, men också om vänskap. Förutom paraleller till Twin Peaks finns andra till Amy Winehouse som gick bort alldeles för tidigt samma sommar händelserna tar sin plats. Kanske speciellt kul om en, som jag, är ett Twin Peaks-fan. Men också en fint berättad, stämningsfull bok för andra vuxna och unga.