Om detta talar man endast med kaniner

Du och jag kanske är kaniner.

Det är lätt att säga till någon att inte vara så känslig, men ingen vill väl egentligen vara det? När tårarna bränner så retligt under ögonlocken och du vet att om du blinkar kommer de trilla, bara för att någon sa något de inte borde sagt, eller kanske något alldeles för snällt?

Kaninen har svårt att se sig i det större sammanhanget, även om hen vet att allt hänger ihop. Hen är känslig, och ofta rädd. I morfar finns det möjligen en själsfrände, men han säger också att det blir bättre ju äldre man blir, och det känns som ett skämt!

Kaninen tänker:
"Felet med mig är att jag är en tänkare som inte kan tänka.
Om jag fattar alls, så fattar jag på ett sätt som inte går att förklara eftersom det ligger bredvid orden."

Boken är så vacker! Samtidigt sorgsen och trösterik, i både bild och text. En bilderbok för vuxna, läs den!

 

Om detta talar man endast med kaniner fick Snöbollen 2013 för årets svenska bilderbok.

Motiveringen lyder: 

”Anna Höglund har med Om detta talar man endast med kaniner skapat en bilderboksberättelse som inte undervärderar sina läsare. I poetisk text och starka bilder för hon oss in i en ung människas osäkrade tillvaro. Bildernas referenser till andra konstnärer ger extra dimensioner till denna berättelse om utanförskap, högkänslighet och om själva växandets villkor. Det är ett storartat och modigt verk som visar på bilderbokens möjligheter att nå läsare i alla åldrar och som också i hela sin boklighet, formgivning, papper och tryck är en sann estetisk upplevelse”.