Om det var krig i Norden

Ibland hittar jag en bok som skakar om mig och inte riktigt vill lämna mina tankar. Nu har jag fått en sådan bok i min hand.

Boken är liten och tunn. Den är röd och ser ut som ett pass. Den handlar om krig, men inte vilket krig som helst.
När jag hör om krig och flyktingar eller möter människor som nyss kommit till Sverige från ett krigshärjat land undrar jag hur det skulle vara om vi drabbades här i Sverige. Det har känts som jag har förstått. Efter att ha läst Janne Tellers bok känns frågan än närmare och än mer angelägen.

I denna fiktiva bok har Sverige försökt skapa ett stornordiskt rike efter EUs sammanbrott.
Vad som gör boken så drabbande och verkligen får mig att förstå är små meningar om det vardagliga som drabbar bokens familj. Här är det politiskt ställningstagande, religion och våra västerländska värderingar som omprövas och inte är värda mycket i det land familjen kommer till.

Boken omarbetas så den gäller för respektive nordiskt land där den ges ut. Janne Teller har fått Teskedsordens pris 2012 för boken med motiveringen:
Tänk om det blev krig och det var jag som blev flykting i ett främmande land. Att vända på världen – se hemma som borta, dig som mig, vänner som fiender. Janne Tellers bok får alla dina föreställningar om dig själv att svindla i fritt fall.

I oktober har vi tema demokrati och jämställdhet på biblioteken och då passar den här boken utmärkt. Jag skulle vilja rekommendera den till alla jag känner. Hoppas den når fram till ungdomar och lärare och att den diskuteras flitigt. Det är den värd.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Kristin Andersson den 23 oktober 2012