Nytt i trädgårdsfloran

Äntligen har det börjat spira och grönska igen. Vi har fyllt hyllorna med nya och inspirerande trädgårdsböcker.

Vintern var ovanligt lång i år. Det kändes som snön aldrig skulle smälta. Nu grönskar det igen och det är dags att ta tag i odlingarna på balkongen, i trädgården eller på kolonilotten. Det behövs inte särskilt mycket plats för att odla egna kryddor och grönsaker. En kruka på fönsterbrädet kan duga för den som har inte har mer utrymme än så. 

Utbudet av trädgårdsböcker är stort och jag har botaniserat bland några av de nyaste inköpen på biblioteket.

I köksträdgården vill jag ta med Niklas Kämpargårds Den giftfria trädgården. Boken ger en genomgång av hur du kan odla utan gifter och hur du förvarar grönskaerna och skyddar dem mot ohyra. Det är lite längre texter om hur du får bra jord och vilka bär och grönsaker som passar.

Grönskasodling av Lena Israelsson ger också tips på hur du kan odla ekologiskt. Varje växt presenteras med en ruta med såtips och en mer utförlig text om varje sort. I slutet av boken finns en ordlista och en lathundtabell med plantavstånd, sådjup, när de bör sås, svårighetsgrad och vilken växtfamilj grönsaken tillhör. Verkar vara en riktig guldgruva för den odlingsintresserade.

Grönsakslandet av Agneta Ullenius börjar med att berätta hur svårt hon har att gallra bland småplantorna. En enkel och avslappnad bok för den late med andra ord. Varje grönsak får ett eget uppslag med en kort och personlig presentation.

Åke Truedssons Odla dina egnagrönsaker tar också upp kål och bönor med fler grönsaker som böckerna jag just presenterat. Därutöver hittar du lite ovanligare förslag som knölkrasse, melon och salladsamarant och en del perenner som passar bra bland grönsakerna.

Kryddväxter av Marie Hansson innehåller odlingstips och hur du tar hand om de olika kryddorna. Bilderna av Björn Hansson är härliga och förhöjer inspirationen.

Gräslök i blom
 
Lavendel
 
pioner i blom

Eva Olssons bok Lavendel på Österlen blir övergången mellan kryddor och blommor. Denna härligt doftande växt passar lika bra i rabatten som i köket. Här får du lavendelns historia, odlings- och skötselråd samt en mängd recept. Lavendel kan användas i matlagning, bak, salvor och potpurier.

I min egen trädgård finns det kryddväxter och annat ätbart, men grönsakerna brukar bli lite undanträngda av alla perenner och ettåriga sommarblommor som jag bara måste ha på den lilla yta jag har att odla på. En annan anledning är att grönsaker och frösådd kräver så mycket passning, vattning och gallring och jag sitter i ärlighetens namn hellre och njuter av bisurr och härliga dofter. Nu över till några böcker om blommor.

Sol eller skugga  Torrt, fuktigt, blåsigt eller skyddat läge av Torsten Wallin. Den här boken visar att det inte finns några omöjliga platser i trädgården. Det gäller att känna till växternas specifika odlingskrav och att planera vilken typ av trädgård man behöver och vill ha. Sedan är det bara att njuta av resultatet, från norr till söder i vårt avlånga land. Kunnigt och inspirerande.

Lena Sofia Andersson och Eva S Andersson berättar i Sommarblommor hela säsongen hur vi kan få en ny trädgård varje år. Odling, arrangemang och teman och kompositioner tillsammans med bilder som får mig att vilja ha massor med ettåriga blommor. Det är tur att uteplatsen rymmer några krukor också!

Nybörjarens lata trädgård av Kerstin Engstrand är också en bok att sukta över. Här får du veta om du bör dra upp växterna från frön, köpa plantor eller ta sticklingar. Kapitlen har rubriker som Medelhavskänsla, rabatt i skugga och tjuvstart inomhus. En mycket informativ bok med lättodlade växter.

Din guide till plantskolan av Dan Rosenholm presenterar sort för sort, men ger mer information än vad skyltarna i plantskolan gör. Du får reda på vad som är snyggast, lättast att odla och vilka som klarar sig bäst. Den här tar jag med nästa gång jag köper växter.

Det här är bara ett urval av några av de nyare trädgårdsböckerna. På avdelningen hittar du även böcker om att bygga och inreda i trädgården och böcker om trädgårdar värda ett besök.

 1. Sommarblommor hela säsongen

  Undertitel: arrangemang och odling för kruka och rabatt
  Av: Andersson, Lena Sofia
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 2. Kryddväxter

  Undertitel: [odling, användning, lexikon]
  Av: Hansson, Marie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 3. Grönsaksodling

  Undertitel: enkelt, ekologiskt & gott
  Av: Israelsson, Lena
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 4. Den giftfria trädgården

  Av: Kämpargård, Niklas
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 5. Grönsakslandet

  Av: Ullenius, Agneta
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 6. Sol eller skugga

  Undertitel: torrt, fuktigt, blåsigt eller skyddat läge : trädgårdsplanering på växternas villkor
  Av: Wallin, Torsten
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 7. Lavendel på Österlen

  Av: Olsson, Eva
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 8. Din guide i plantskolan

  Undertitel: [växtval, plantering, skötsel]
  Av: Rosenholm, Dan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Kristin Andersson den 28 april 2011