Nu är det jul igen

Det är iallafall inte länge kvar. Medan ni väntar får ni ett knippe tips från biblioteket.

Tips för barn och unga

(Klicka på titeln för att se om boken finns att låna eller reservera)

Julen i böcker – tips på läsning från Eva

Klappsnapparna och drottningens tårta av Per Simonsson 
Spännande deckare för slukarläsning om födelsedag, tårtor och tjuvspaning.

En förtrollad jul

En förtrollad jul: en julsaga i 24 kapitel av Siri Spont  
Ny högläsningsbok med underbara bilder om nedräkningen till jul.


Jul på Monsterhotellet av Anna Hansson
Julförberedelser sker på hotellet. Annorlunda julsaga i 24 kapitel.


Djuren i skogen, vinterboken av Sara Sheppard
Om hur de vilda djuren klarar sig när det är vinter och snö.


Jakten på julen av Matt Haig
Fartfyllt om jakten på julen med magiska inslag.


Varm vinter av Åsa Anderberg Strollo
Kärlek, spänning med övernaturliga inslag.

Sara väljer julböcker

 

Jul i stora skogen
Jul i Stora Skogen av Ulf Stark och Eva Eriksson 
Vrese är en tomte, men inte en jultomte utan en gårdstomte. Han hör till ett gammalt hus där ingen bott på femtio år, men han kollar ändå att allt är som det ska varje dag. Provligger sängen, provrider gunghästen, vrider upp vägguret. Vrese är som sitt namn – vresig. Och julen är inget som intresserar honom.
I Stora Skogen bor kaninerna. Kaninbarnen hittar Vreses röda luva som har blåst bort och de hittar en trasig skylt med texten ”Tomten till s”. Vem är tomten? undrar de. Kråkan vet – tomten är han som kommer till julen. Vad är julen? undrar kaninerna. ”Tomten till s” måste väl betyda att tomten kommer till Stora Skogen? Oj – då måste man förbereda sig på många sätt!
En helt underbar julberättelse, kanske med viss inspiration från Tove Janssons berättelse Granen, men den står ändå helt på egna ben. Eva Erikssons illustrationer kan man titta väldigt länge på. Läs den högt för 6-7-åringar, men sitt så att de kan se bilderna samtidigt!

En julsaga av Charles Dickens
Läs upplagan med Roberto Innocentis fantastiska illustrationer i gammal stil. Hinner Mr Scrooges bli omvänd och snäll innan jul? Många är spökena som besöker honom om nätterna. En riktig klassiker som passar utmärkt för högläsningsstunderna.

Tomtemaskinen av Sven Nordqvist
Mitt bästa jultips är klassikern Tomtemaskinen. Det är en Pettson och Findus-bok, men inte en bilderbok som de andra utan en kapitelbok. Det är 130 sidor så det tar en stund att läsa den men det är en väldigt trevlig och rolig bok som passar utmärkt som högläsning för barn i sådär 5-8-årsåldern. Det finns fina bilder på alla uppslag och texten är så där finurlig och rolig som Pettson-böckerna brukar vara. Sagan går ut på att katten Findus vill att tomten ska komma på julafton, och Pettson vet inte hur han ska ordna det. Klurig som han är bestämmer han sig för att uppfinna en tomtemaskin, en mekanisk tomte som ska komma fram och önska god jul, så att Findus ska få sin tomte. För att avleda Findus uppmärksamhet från bygget säger han att han uppfinner en automatisk vedinkastare. Men det är svårt att bygga en tomtemaskin, och inte blir det lättare av att de små mucklorna tar skruvarna och Findus tar de små hjulen och slår in dem som julklappar till Pettson. En rad bisarra och roliga personer dyker upp, som en vilsen fiskare som blivit skogvaktare men helst vill spela fiol, och en tokig brevbärare utan brev som skidar runt i skogen och kan trolla. Hur det går ska inte avslöjas. Men man skrattar mycket åt Tomtemaskinen, och skakar på huvudet åt alla knasigheter.

God Jul av Arne Norlin
När Olle, 8 år, vaknar på julaftons morgon är det alldeles tyst. Inte de rätta julaftonsljuden. Pappa har blivit sjuk och mamma måste åka med honom till sjukhuset. Olle får vara ensam hemma i huset hela dagen. Det är 1950-tal, de bor ganska isolerat på landet. Olle gör saker han aldrig gjort förut, han hugger ved och eldar i köksspisen och han gör köttbullar för det har inte mamma hunnit. Men hela tiden med en gnagande oroskänsla och alldeles ensam. En högläsningsbok om förr i tiden och om att klara sig själv, en sorglig men ändå härlig bok.

Nannas snöstjärna – med lästips inför julen och vintern

Lucia med Hallon av Erika Eklund Wilson
Del åtta i den fina och färgglada serien om hästen Hallon har Lucia-tema!

Pelle svanslös firar jul

Sam och Sigge och den första julen av Lin Hallberg  
Barnen Eric och Simon får höra om hur de var när deras familj och shettisarna Sam firade den första julen i Sverige tillsammans.


Cirkusdeckarna och tomtemysteriet av Dan Höjer
Följ med på ett av alla spännande fartfyllda mysterier med Cirkusdeckarna. I den här boken jagar tvillingarna Kasper och Katinka bovar i trakten runt Stockholms slott och Gamla stan. Äventyret kan börja!


Pelle Svanslös firar jul av Åsa Rönn
Julen står för dörren när Pelle Svanslös ska samla vännerna omkring sig för ordna med alla julbestyr. Som vanligt finns katterna Måns, Bill och Bull där för att röra till det mesta men slutet gott – allting gott!


Trollvinter av Tove Jansson
Mumintrollet vaknar plötsligt upp ur sin långa vintersömn och kan inte somna om igen. Han får uppleva snö för första gången, fira jul och träffa alla väsen i Mumindalen som är vakna om vintern. Spännande, sorgligt, lyckligt och stämningsfullt. Bäddat för högläsning.


God jul, kakor, knäck och karameller av Clara Lidström
En bok med vackra bilder och härliga tips på julgott och julpyssel för både stor och liten.

Rakels jultips

Tro på tomten av Lotta Olsson
Vad är det som händer i år? Julen vill inte, inget fungerar, ljusen slocknar och julgranen tappar sina barr! Trollet Skrufs får Tilda att hjälpa sig rädda julen, lyckas de få alla barnen att tro på tomten igen? En fin modern julberättelse i 24 kapitel, med roliga, färgglada bilder.


Visst kan Lotta nästan allting av Astrid Lindgren
En fantastisk bilderbok för alla åldrar!


Hemma hos jultomten av Mauri Kunnas
Också en tidlös klassiker med underbara bilder och rolig text. Fungerar verkligen för alla åldrar!


The Snowman en film av Raymond Briggs
En oerhört vacker tecknad kortfilm som gå ratt se på nätet. Mycket julstämning och fantastisk musik. Ett måste inför varje jul!

Mie tipsar om vinterläsning

Noel och den magiska önskelistan av Janina Kastevik
Den här boken gick rakt in i hjärtat på mig. Noel har flyttat men har inte lyckats få nya kompisar på hela terminen. Han är utanför och ensam men kanske den nya jackan ska ändra allt? En dag på bussen lite före jul sätter sig en trashank bredvid honom och när hen går av ligger där kvar en liten hopvikt lapp. På lappen står det Noel: Önskelista och det visar sig att den kanske är magisk. Det första Noel önskar sig är en vän. Jag rekommender den här boken för högläsning på mellanstadiet. Janina Kastevik skriver så fint om att vara utanför.

Spökhistorier vid jul av Charles Dickens – Lättläst
Precis som Sara och många andra är jag väldigt förtjust i Charles Dickens klassiska julberättelse A Christmas carol (som i Sverige getts ut med olika titlar, bland annat En julsaga och En spökhistoria vid jul ). Det finns flera väldigt fina illustrerade utgåvor men om texten känns svår så rekommenderar jag varmt LL-förlagets bearbetade version Spökhistorier vid jul. Den är lättläst, illustrerad och ett bra alternativ för högläsning eller att läsa själv för lite äldre barn och unga.

Kerstins jultips

Illustration ur granen
Illustration ur "Granen"
Ingen jul utan Tove Janssons novell Granen!

Som högläsning i klassrummet, på föreningsträffen, i familjen… Varje jul.

Muminfamiljen ligger som bäst och sover sin vintersömn när de blir brutalt väckta av hemulen. Han har fått i uppdrag att väcka familjen och se till att de kommer igång med julförberedelserna. Men de har ju ingen aning om hur man gör! Och hemulen har inte tid att förklara. Så de måste försöka på sitt eget sätt. Och det blir bättre än alla andras!

Jag tror att människor i alla åldrar kan hitta sin egen fina tanke i den här berättelsen.

Den finns i novellsamlingen Det osynliga barnet.

Marek and Alice's Christmas av Jolanta Starek-Corile och Priscilla Lamont
Om julfirande i vårt grannland Polen!

Den här boken finns inte på svenska, men många förstår ju engelska och andra språk!
Marek and Alice's Christmas av Jolanta Starek-Corile och Priscilla Lamont är en bilderbok för barn. Den berättar om två engelska barns julfirande hos mormor och morfar i Polen. Trivsam bok som visar att julfirande kan vara både likt och olikt det man är van vid.

Vi har boken med text på engelska, franska, spanska, polska och flera andra språk. Med hjälp av PENpal kan man även lyssna till berättelsen på ännu fler språk, bl a arabiska.

Margareta tipsar om Astrid Lindgrens julvärldar

I november besökte vi från biblioteken i Sundbyberg Astrid Lindgrens hem på Dalagatan 46 i Stockholm. Hon var i allra högsta grad närvarande och man kan tänka sig att många glada jular firades här med hennes nära. Och hon var en mästare på att skildra julen. Tänk på de stora julkalasen i Bullerbyn och på den godhjärtade Emil i Lönneberga som ordnade ett tabberas för fattighjonen. Flera av hennes julberättelser finns samlade i Astrid Lindgrens jul.

Tips för vuxna

(Klicka på titeln för att se om boken finns att låna eller reservera)

Läs i luren - tips från Elin

Många populära böcker det pratas och skrivs om kan vara svåra att få tag i på biblioteket. Om du lånar e-böcker behöver du inte bry dig om det. Fördelen med dessa böcker är att de går att låna på en gång, de är aldrig utlånade och det blir ingen reservationslånetid eftersom dom är elektroniska och du läser dem i din telefon, på din dator eller din platta.

Det är också perfekt om du är på väg någonstans och, hemska tanke, har glömt att ta med dig en bok. Har du bara med dig din smartphone så är du räddad!

Här är några tips på nya böcker som även finns att låna som e-böcker:

Välkommen till Amerika av Linda Boström Knausgård (2016)

I Välkommen till Amerika möter vi en familj på randen till katastrof. Det är nu länge sedan flickan slutade prata. Mamman, skådespelerskan, och brodern, som spikar igen sin dörr och kissar i flaskor, har båda vant sig. Och alla vill de vara ifred. Samtidigt längtar de ofantligt mycket efter varandra.

Den döda fadern kan plötsligt sitta i flickans säng när hon kommer hem från skolan. Bara flickan vet att hans död är hennes skuld. »Vi är en ljus familj«, upprepar mamman. Men flickans mörker sipprar in under dörrspringor och rinner ur kranarna i badkaret. Frågan om vem som är starkast finns där hela tiden. Och en kärlek så stark att den hotar att slå dem sönder och samman.

Var nominerad till Augustpriset för årets skönlitterära bok 2016

Äkta amerikanska jeans av Jan Guillou (2016) (finns även som E-ljudbok)

Eric, den tredje generationen Lauritzen, växer upp på 1950-talet. Det är en tid när grunden för det svenska folkhemmet och välståndet läggs. Ett sönderbombat Europa skriker efter svenska råvaror. Samtidigt präglas tiden av skräcken för kärnvapenkriget.

Men för Eric finns orosmolnen på närmare håll. Hans skyddade tillvaro i Saltsjöbaden är på väg att slås i spillror.

I den stora omvandlingen föds också en ny ungdomskultur och influenserna kommer inte längre från Europa utan från Amerika. Eric dras med i fascinationen för allt det nya inom musik, mode och film. Han lyckas inte bara med konststycket att smuggla den förbjudna drycken Coca-Cola, han blir även först i klassen med att bära äkta amerikanska jeans.

Äkta amerikanska jeans är den sjätte delen i romanserien Det stora århundradet.

Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen (2016) 

”Jag måste föreställa mig hur det var för henne den våren, en av dagarna innan allt hände.” Så lyder en av de första meningarna i denna roman om ett äktenskap, skildrat efter att kärleken tagit slut. Han försöker se sig själv och förhållandet genom henne, som han tänker sig att hon kan ha upplevt det. Det blir en berättelse om kärlek, om vad kärlek är och kan vara, om de stora förhoppningar vi har på oss själva och på varandra.

I love Dick av Chris Kraus (Första svenska upplaga 2016)

Chris Kraus är en misslyckad experimentell filmmakare som snart ska fylla fyrtio. Hon är gift med den hippa franska kritikern Sylvère Lotringer, som undervisar vid Columbia University. De flyttar mellan olika sommarhus som de hyr ut för att tjäna extra. Efter en flört under en middag blir Chris mer och mer besatt av Sylvères kollega, Dick.

Chris Kraus autofiktiva debutroman är ett elektriskt och kompromisslöst utforskande av begär, kärlek och makt. Dick har senare identifierats som medieteoretikern Dick Hebdige. Sedan I Love Dick utgavs har den fått status som en av de skarpaste – och roligaste – feministiska romanerna om erotisk besatthet.

Flickorna av Emma Cline (2016) (finns även som E-ljudbok)

"Det var skratten som fick mig att titta upp, och flickorna som fick mig att fortsätta titta."

Så börjar Evie Boyds berättelse om den sommar i Kalifornien 1969 som förändrade allt.

I början av sommaren är hon fjorton år, uttråkad och otålig. Snart måste väl allting börja? Pappan har lämnat hennes mor för en yngre kvinna och en tyst förtvivlan präglar hemmet.

Det är i parken som Evie får syn på flickorna, en grupp med långa trassliga hår och smutsiga klänningar. De rotar i soporna efter mat och har något vilt över sig, men verkar samtidigt fria. När Evie några dagar senare möter en av dem, Suzanne, får hon följa med till en ranch där den karismatiske Russell lever med sin »storfamilj«, unga kvinnor som verkar göra vad som helst för honom. Evie dras in i Russells trollkrets. Först när hon är för långt in för att kunna backa förstår hon att det som håller på att hända är någonting fruktansvärt, något som kommer att sluta med död.

Den 27-åriga Emma Clines romandebut är en av de senaste årens stora litterära händelser. 35 länder köpte på kort tid rättig heterna. Romanen bygger löst på historien om Charles Manson och de mord som han fick sina kvinnliga följare att begå i slutet av 60-talet.

Flickorna skildrar unga kvinnors utsatthet, men också deras motståndskraft. Det är en skimrande och fängslande roman om makt och sexualitet, mörk, störande och exceptionellt klarsynt.

(Beskrivningstexter från förlagen)

Här hittar du mer information om hur du lånar och läser e-böcker på olika enheter. Trevlig läsning!

Kerstins jultips

Johans jul - berättad av honom själv av Eva von Zweigbergk
En nostalgibok för oss lite äldre!

Det är en bilderbok, ursprungligen gjord för barn, som skildrar julförberedelser och julfirande hos en välbeställd familj på Östermalm i Stockholm på 1940-talet.

Jag läste den otaliga gånger för ca 50 år sedan och lärde mig allt om hur en "riktig jul" ska firas. Det var mycket fascinerande! Bilderna är flödigt målade i vattenfärg, texten är "handskriven". Dagens barn lär inte känna igen sig i det ambitiösa julstöket som en hemmafru med hembiträde kunde ägna sig åt!

Ett radiotips från Margareta

När julafton har passerat väntar kanske några lugnare dagar med tid för reflektion. Lyssna då på vinterpratarna i radions P1 som börjar på juldagen och fortsätter till nyårsdagen. Stina Stoor, författare i västerbottnisk tradition och den fina estradpoeten Emil Jensen är två av mina favoriter bland de medverkande. Klicka här för att läsa mer.

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Elin Sundström den 2 december 2016