Norrtullsligan

"Jag har bara träffat på en, som uppskattade mitt människovärde, och han gjorde det inte heller", konstaterar Elisabeth i Elin Wägners debutroman Norrtullsligan.

Norrtullsligan kom ut i bokform 1908, men gick redan året innan som följetong i Dagens Nyheter. Trots att boken alltså har över hundra år på nacken är den i allra högsta grad levande. Historien om kontoristerna Elisabeth, Baby, Eva och Emmy, som delar en lägenhet fyra trappor upp i Vasastan, rymmer både humor och svärta. Språket är rappt och ledigt.

Norrtullsligan erbjuder både en stockholmsskildring och en inblick i den kvinnliga kontorsarbetarens liv under det tidiga 1900-talet. Wägners roman blev en förebild för ett flertal av 30-talets kontorsromaner om den moderna yrkeskvinnan. Men framförallt är det en bok som ställer fortfarande aktuella frågor om jämställdhet, oberoende och självförverkligande. Annika Lantz, som har skrivit det mycket läsvärda förordet till den nya pocketupplagan, sammanfattar boken som "en effektiv, sorglig och humoristisk bild av Sverige, fotograferad 1908. En bild som sedan kopierats så många gånger att motivet bleknat, men tittar man noga är konturerna omisskännligt fortfarande desamma".

Elin Wägners Norrtullsligan är utvald till 2011-års "Stockholm läser"-bok. Läs den du också!