Nordkorea - nio år på flykt från helvetet

Om att riskera sitt liv genom att fly Nordkorea. Om hur man å andra sidan sätter sitt liv på spel genom att stanna kvar. Om hur man flyr. Följ med på en nio år lång resa från Nordkorea till Sydkorea. Var glad om du inte själv måste göra den i levande livet.

Juldagen 1991 upplöstes Sovjetunionen. Därmed försvann Nordkoreas viktigaste exportland och bidragsgivare. Det blev ett fritt fall för den nordkoreanska ekonomin under tidigt 90-tal. Efter att nationens grundare och ledare Kim Il-sung gått bort 8 juli 1994 slutade staten att gratis distribuera mat till befolkningen. Året därpå antogs principen ”militären först” när det gäller prioritering av ekonomiska resurser. 

Och svälten blev ett faktum. Från mitten av 90-talet fram till i början av 00-talet uppskattas ett par miljoner nordkoreaner ha dött av svält. Detta i en befolkning på drygt 20 miljoner.

Desperation och ren överlevnadsinstinkt fick många att försöka fly över den porösa gränsen till Kina. Så gjorde Eunsun Kim tillsammans med mamma och syster. Men i Kina får ingen nordkorean asyl. Där gäller att det att gömma sig, att smälta in så gott det går, till nästan vilket pris som helst. Polis och militär skickar tillbaka alla nordkoreaner de hittar till Nordkorea.  Där sätts de i fångläger.

En möjlig, men farlig väg till Sydkorea går via Kina, Mongoliet och Sydkoreas ambassad i Ulan Bator. Den tog Eunsun Kim med familj. Efter nio år av hisnande strapatser landar Eunsun Kim och med mamma till slut i Sydkorea. Systern sluter upp en tid senare.

Familjen flydde Nordkorea 1998 av när de inte längre hade något annat kvar att förlora än sina egna liv i svält. Deras politiska kritik av landet växte fram under flyktens gång i skarp konstrast till vad de såg och var med om. Allt är dock inte paradisiskt i Sydkorea, men det finns mat, jobb och möjlighet till utbildning. Det kan vara stort nog.

Följ med på den nio år långa, dramatiska resan från Nordkorea till Sydkorea. Läs ”Nordkorea nio år på flykt från helvetet”, Libris förlag, Örebro 2014. 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Johan Rahm den 20 mars 2015