Namnsdagsflickan - en bok om att vara människa

Namnsdagsflickan ligger i koma. Hon är någonstans mellan verklighet och något annat. Kanske är hon i Berghendia – en fantasivärld som vännerna Kim och Robin skapat med teckningar, berättelser och byggnader.

Namnsdagsflickan

Namnsdagsflickan är syster till Robin och en av personerna i den gränslösa boken Namnsdagsflickan. Hon beskrivs som lite udda, lite annorlunda. Hon har inga vänner, förutom Kim och Robin, och vet inte heller hur man skaffar några. I början är det bara Kim och Robin som skapar Berghendia, men Namnsdagsflickan vill också vara med och bestämma.

Namnsdagsflickan var alltid med på ett hörn. För det mesta tittade hon bara på oss, men när hon väl fick en idé i huvudet så gav hon sig inte förrän Kim och jag genomfört den åt henne.

Så börjar även Namnsdagsflickan rita. Men en dag tar allt slut. Kim och Robin träffas inte längre och Namnsdagsflickan, ja vad händer egentligen med henne?

Den här boken innehåller flera historier och flera sätt att berätta en historia: text, bilder och serier. En historia handlar om Kim, Robin och Namnsdagsflickans relation, en annan handlar om Prinsessan Leana och en historia i serieform heter Kassandra Kavat. Serien är skriven och tecknad av Kim.

Citat ur Namnsdagsflickan
Jag tycker en viktig knut i den här boken är Namnsdagsflickans starka vilja att skapa och rita en värld som hon tycker är vettig. Boken handlar om vad som är verklighet och vad som är fantasi. Det är något som Kim och Robin funderar över. Kim säger till Robin:

Du sa till mig att det är vi som skapar världen, genom våra fantasier om den. Att det som finns är det som vi har fantasi nog att hitta på.

Fast det är inte ofarligt att fantisera och skapa. Inte heller att kräva sin rätt att få göra det. När Namnsdagsflickan börjar rita och skapa berättelser och världar så slutar det med att hon hamnar i koma. Jag tycker att den här boken handlar om hur det bestäms vad som är udda och annorlunda. Är det verkligen så att det är Namnsdagsflickan som är det, eller är det så att den värld hon lever i är stram och har skarpa gränser, vilket gör att hon anses som udda och annorlunda? Är en annan värld möjlig? Kan Namnsdagsflickan visa oss den?

Jag tycker att det här är en fantastiskt ovanlig bok. Det är en spännande berättelse om vänskap och att inte vara som andra, inte följa normen. Boken krossar flera normer. En är att många berättelsesätt blandas i boken. En annan är att man inte vet vilka kön Kim och Robin har. Det spelar alls ingen roll. Boken handlar inte om detta, att vara tjej eller kille, utan om att vara människa. Det påminner mig om en annan bok, en bilderbok för yngre barn som heter Kivi och Monsterhund. Kivis kön är obestämt och istället för att använda hon eller han, så används hen. Författaren till ”Kivi och Monsterhund” har sagt att han använder hen för att det inte spelar någon roll vilket kön Kivi har. Om han hade varit tvungen att könsbestämma Kivi hade det skapat gränser för historien. ”Kivi och Monsterhund” startade den så kallade hen-debatten.


Böckerna Namnsdagsflickan och Kivi och Monsterhund för mina tankar till en forskare som heter Nina Björk. Hon har sagt att feminismens mål borde vara att kön inte ska någon betydelse. Tänk om vi hade en sådan värld. En värld där människan inte alltid först och främst måste bestämmas utifrån vilket kön hon eller han har. Nina Björk har sagt att om en sådan människa finns det ännu inga berättelser. Detta skrev hon för ungefär femton år sedan i sin bok Under det rosa täcket. Nu finns det faktiskt åtminstone två sådana berättelser. En om Kivi och en om Robin och Kim.


 1. Kivi & Monsterhund

  Av: Lundqvist, Jesper
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 2. Gycklarens arv

  Av: Vikström, Kersti
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: E-bok
 3. Namnsdagsflickan

  Av: Leandoer, Kristoffer
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: OLSAdmin den 1 augusti 2012