Musikbiografier

Extraordinärt, vilt och galet! Ta chansen och utforska några av vår tids största musikers och artisters liv. Vi kan inte lova att allt är sant, men oavsett kommer det att bli spännande läsning.

Du och jag, farsan
Du och jag, farsan av CajsaStina Åkerström

Fred Åkerström var en av de främsta vistolkarna i 1960- och 70-talens visvåg. Här berättar hans dotter CajsaStina med kärlek, sorg och saknad om sin när- och frånvarande far.

"Den rungande tystnad som min far lämnade efter sig när han försvann ur mitt liv för 25 år sedan, ekar i mig än i dag. Jag var 17 år då, 1985. Alla dessa ord och meningar som aldrig utväxlades mellan oss, dessa frågor som aldrig blev besvarade."

Broder Daniel
Broder Daniel av Martin Norberg och Klas Ekman

För femton år sedan tog Martin Norberg de första professionella bilderna på Broder Daniel under en blöt natt i hans studio. Bland resultatet fanns den famösa nakenbilden som strax därefter publicerades i Nöjesguiden och bidrog till att ge bandet sitt efterhängsna rykte som desperadorockare. Sedan dess har Martin följt dem i spåren, tagit bilderna till två skivomslag och han var med på scenen under gruppens slutgiltiga farväl på festivalen Way Out West i Göteborg sommaren 2008.

Just kids
Just kids av Patti Smith

Den heta sommaren 1967 lämnar Patti Smith hemstaden i New Jersey. Hon hoppar av sin lärarutbildning och tar sig till äventyret i New York. Hon är tjugo år gammal och har tröttnat på hemstadens inskränkthet. Hon vill få nya intryck och utvecklas. Och framför allt vill hon skapa. I New York träffar hon sin själsfrände Robert Mapplethorp. De två blir ett par och lever tillsammans i många år. Tillsammans med Robert kommer Patti rakt in i en miljö och atmosfär som sjuder av kreativitet och liv. Båda får de inspiration att utvecklas, och båda kommer de med tiden att nå stor berömmelse och revolutionera sina konstarter; han som fotograf och hon som musiker och poet.

Aldrig bli som ni
Aldrig bli som ni av Mikael Wiehe

I Aldrig bli som ni skriver Mikael Wiehe, med utgångspunkt i 200 sånger, texter som tillsammans bildar berättelsen om hans liv. Vi får följa honom från det att han som liten flyttar från Köpenhamn till Malmö och mobbas som dansk skideröv.

Aldrig bli som ni är en berättelse om politik, kärlek, resor och kamp, skriven på det sätt vi känner igen från hans mellansnack på konserterna, med den perfekt doserade ironin och den lågande, lågmälda vreden.

Enkel, vacker, öm
Enkel, vacker, öm av Klas Gustafson

Med Enkel, vacker, öm finns nu för första gången en utförlig och rikt illustrerad biografi som följer Monica Zetterlund från barndomen till hennes tragiska död i en lägenhetsbrand 2005. Vi får följa med på hennes resa från den lilla värmländska bruksorten Hagfors, till de stora scenerna i Sverige och i världen.

För Monica Zetterlund pendlade mellan världen och provinsen. Hon var lika hemtam på nattklubbar i New York som på skraltiga dansbanor i Krylbo eller Säffle. Unikt för denna biografi är att Monicas dotter Eva-Lena för första gången bryter tystnaden och berättar om sin uppväxt och om relationen till sin mor. Dessutom avslöjas sanningen om Monica Zetterlunds första skivinspelning.

Målgrupp:

Taggar:

den 10 februari 2011