Miss Jean Brodies bästa år

En modern klassiker!

Den här boken var det flera av oss som hade höga förväntningar på men den levde tyvärr inte riktigt upp till de förväntningarna. Flera tyckte att den var lite trög och svår att ta sig igenom trots att den var ganska tunn.
Boken handlar om en grupp flickor som i 30-talets Skottland blir utvalda av en lärare, Miss Brodie. De tillhör hennes lilla skara som får lära sig om livet, kärlek, politik och konst istället för det mer konventionella skolämnena. Miss Brodie har även kärleksaffärer med två av skolans manliga lärare. Enligt Miss Brodie så är inte tryggheten det viktigaste i livet. "Godhet, sanning och skönhet är det viktigaste. Följ mig". Att vara en lagspelare är inget som premieras utan bara det bästa för individen gäller.
Läsecirkeln tyckte inte att det var något sympatiskt porträtt som tecknas av lärarinnan utan att hon använder sig av flickorna känslomässig och för att göra dem till sin avbild och även ställföretradare som när en av flickorna blir älskarinna åt bildläraren. Bara det att det är i Miss Brodies tycke "fel" flicka.

Kanske att boken vinner på en omläsning?

 

Ett boktips från bokcirkeln Signalen

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Lena Petersson den 11 juni 2014