Mina två filtar

Lilla Hjulet vet nu hur det känns att tvingas byta en varm och välbekant värld mot en ny och okänd.

Ömsint och inkännande beskrivs hur Lilla Hjulet vill svepa in sig i det välkända från förr. I det nya landet hon kommit till med sin moster känns allt kallt och främmande. Det handlar om hemlängtan, flykt och till slut om att hitta en plats i ett nytt land.

En flicka söker kontakt med lilla Hjulet och en vänskap växer fram. Flickan lär henne nya ord. Ord som först känns kalla och vassa. Så småningom märker Lilla Hjulet att hon kan ha båda filtarna (båda kulturerna) och att det finns något bra i båda. Därmed inte sagt att längtan efter det gamla blir mindre. Men den går att bära med sig.

Jag tycker det här är en bok som på ett fint sätt lyckas förmedla hur det kan kännas att komma till ett främmande land. Och också hur viktigt det är att allas "ryggsäckar", det vill säga minnen och erfarenheter, är lika viktiga att lyfta fram. Kanske blir jag dubbelt påverkad av boken då jag just sett filmen Martha & Niki. Den handlar om två hip-hop-dansare som blev de första kvinnorna att vinna Juste Debout i Paris. Även här handlar det om vänskap och om känslan att inte höra hemma någonstans.