Min pappa är snäll och min mamma är utlänning

När man är tonåring är det ju inte alltid lätt att stå ut med sina pinsamma föräldrar. Ännu värre då att ha en färgstark mamma från Polen som tar för mycket plats var hon är drar fram, tycker Alicja.

I boken Min pappa är snäll och min mamma är utlänning får vi under en sommar följa Alicjas vedermödor och försök att släta över de kulturkrockar som uppstår kring mamman. Alicja får lov att hjälpa till med att ta hand om både galna släktingar och illegala hantverkare (för man gör som mamma säger, så är det bara!) Handlingen svänger ofta på ett både drastiskt och komiskt sätt: Alicja är nära att bli mördad, möter påven och blir arresterad av polisen. Mitt i alltihopa hinner hon bli kär i den kille som hennes bästis länge drömt om  - en sommarromans som förstås sätter bästisarnas vänskap på prov.

Emmy Abrahamson har skrivit boken med inspiration från sin egen uppväxt och det är en mycket roligt berättad historia som driver friskt med klichéer om polacker.

Sara på biblioteket i Solna C

Tipsat av: Biblioteken i Solna den 24 november 2011