Min kamp – del 6

Karl Ove Knausgård befinner sig på bilresa i Sverige, högtryck råder, men det är som om han inte kan lita på vädrets makter, det inger honom en osäkerhetskänsla.

Samma resonemang senare, han funderar kring sin skäggväxt, ser han bra ut, eller borde han uppträda utan? Vardagliga tankar, men därför inte navelskåderi. Det finns alltid en osäkerhetsfaktor inbyggd i Knausgårds texter, det må gälla mode, mat eller kultur. Situationen i föreliggande roman är osäkerheten inför att del 1 av Min kamp ska ges ut, många kommer att läsa vad Karl Ove Knausgård har skrivit, detta inger honom svårmod. Han får också mycket riktigt kritik. Inte minst från sin fars bror. Denne är kränkt, vill stämma författaren. Detta leder författaren in i filosofiska diskussioner om vad en roman egentligen är, i avsikt att ge sig själv och sin roman upprättelse. Han hänvisar till andra berättare, Handke, Hamsun, Shakespeare. Det är väl och initierat formulerat, vare sig romanen kretsar kring barnuppfostran eller politik. Icke desto mindre känns det lite som att läsa en notapparat till en större avhandling. Det är lärorikt, essäistiskt, inte minst mittenpartiet om Hitlers ”Mein Kampf”. Boken avslutas med ett parti avhandlande massmediala framträdanden. Familjelivet återvänder på flera plan.

Tipsad av: Staffan Engstrand på Solna stadsbibliotek

Tipsat av: cslredaktör den 9 januari 2014