Mary Jones historia

Sjörövare, skatter och äventyr - var det verkligen så?

Boken berättar historien om Skattkammarön flera år efter att det hände. Det är John Long Silver och hans hustru Dolores kökspiga som i sorg efter att Silver gått bort skriver ner historien.  Alla personer som nämns i Skattkammarön finns också med i Marys historia men de tar inte alltid lika stor plats, pojken Jim Hawkins är till exempel bara med i periferin.

Historiens nu utspelas på Dolores hemö Hispaniola, Haiti, som hon en gång rymde ifrån och alltid har längtat tillbaka till. Hon har drömt om att engång som en fri kvinna stå på verandan och blicka ut över havet. Dolores är en mycket stark kvinna som kan ta väl vara på sig själv. Det var hon som lärde Mary att läsa och skriva och vi får nu läsa den dagbok som Mary börjar skriva och där berättar om ”hur det verkligen var”.

Vi är flera som är nyfikna på Dolores och gärna vill veta mer om henne, hon är lite mystiskt. Kan hennes tro på andar vara någon form av voodoo? Tur för Mary att hon hamnade hos Dolores och Silver, vilken utveckling från en blyg och försagd lite varelse till en stark och självsäker, frimodig kvinna.
Bokcirkeln tyckte att boken var mycket bra och lättläst- ordet begeistrad dök upp. Strykningarna i texten är talande och förstärker känslan av att allt är på riktigt, en äkthet. Det störde först men blev sedan en naturlig del av läsningen. När Mary har strukit något så känns det som att det blir förmycket sagt, kommit för nära och blir för personligt. 

Rekomenderas!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: cslredaktör den 4 mars 2015