Marie Curies nobelpris 1911

Det är 100 år sedan Marie Curie tilldelades Nobelpriset i kemi för sina kemiska undersökningar över de radioaktiva grundämnena radium och polonium. Kemins år 2011 hyllar därför speciellt Marie Curie och andra kvinnliga kemister.

Marie Curie
När Nobelpriset i kemi tilldelades Marie Curie 1911 blev hon (och är ännu idag) unik med att motta priset i både fysik och kemi. Hennes upptäckter inom området kring radioaktivitet kom att bli början till förståelsen av atomernas inre struktur och hon upptäckte även de radioaktiva grundämnena radium och polonium.

Marie Curie föddes i Warzawa den 7 november 1867 som Marie Skłodowska. Efter skolgången i Polen skrev hon in sig vid Sorbonne-universitetet 1891. Efter att hon avlagt licentiatexamen i fysik och matematik började hon arbeta som assistent i experimentalfysik 1894. Där kom hon i kontakt med den franske fysikern Pierre Curie som senare blev hennes make.

Tillsammans forskade paret kring de radioaktiva ämnenas och strålningens egenskaper och påverkan. Bland annat upptäckte de att den radioaktiva strålningen bestod av flera olika komponenter (som senare kom att benämnas alfa, beta och gamma), samt att strålningen omvandlade luftens syre till ozon och hade fysiologiska effekter som t.ex. att kunna bota cancer.

Marie Curie efterträdde efter sin makes död honom som professor vid Sorbonne.

 1. Marie Curie

  Undertitel: ett liv
  Av: Quinn, Susan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2000
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 2. Marie Curie

  Undertitel: forskaren som sprängde gränser
  Av: Svensson, Carin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Lättläst
 3. Marie Curie och radium

  Av: Parker, Steve
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1993
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

den 27 juli 2011