Marcelo i den verkliga världen

Vilken bok! Marcelo är 17 år och har en funktionsnedsättning som till stor del stämmer överens med Aspergers syndrom.

Han har bland annat svårt att förstå metaforer och olika sociala situationer, dessutom har han ett enormt intresse för religion och musik. Det ställer inte till så väldigt mycket problem. Han går nämligen på en skola med andra barn med olika funktionsnedsättningar, till exempel autism och Downs Syndrom. Skolan har ett antal hästar som används för att öva barnens motorik och självförtroende. Det är klart att han upplever svårigheter, men överlag har han ett ganska bra liv.

Den här sommaren ska Marcelo sköta hästarna, något han ser fram emot väldigt mycket. Men, så vill inte Marcelos pappa, som inte riktigt kan acceptera att sonen har en funktionsnedsättning. Han vill att Marcelo ska jobba på advokatfirman där han själv är chef. Marcelo har inte så mycket till val, om han inte går med på det kommer han inte att få fortsätta på sin skola till hösten. Misslyckas han med att anpassa sig och sköta sitt jobb under sommaren kommer han inte heller att få gå kvar på skolan. Det är alltså mycket som står på spel för Marcelos del. Det blir inte lättare av att den andre ägarens son, som också är där över sommaren, försöker dra in Marcelo i tvivelaktiga sammanhang.
Linnéa på Solna gymnasiums bibliotek

Tipsat av: csladmin den 2 oktober 2013