Mackan vågar

Mackan heter Markus, och är en vanlig skolgrabb, som drömmer om att kunna spela fotboll som Zlatan tillsammans med sina kompisar i Gif.

Han bor ensam med sin mamma, på västkusten. Hans pappa är död, i en bilolycka. Mackan var bara ett år då. Minns ingenting, men han har sin saknad, som präglar honom. Han har en farmor på avstånd, som han tycker om. Och han har en tjejkompis i klassen som heter Magda, som ringer och vill träffas ibland. Då pirrar det i Mackans mage.

Med fotbollen går det inte så bra, de flesta matcher förlorar man. Deras tränare har stort tålamod och mycket överseende, och stämningen verkar god i truppen, trots allt. Ingen satsning på eliten här inte! Mackan har det även fint med sin mamma, som skojar och myser med honom på olika vis.

Den här berättelsen har en ton av vardaglighet över sig. Helena Lund-Isaksson skriver enkelt och rakt på sak, om olyckan, om finter och passningar, om myskvällen i vardagsrumssoffan. Boken förankrar Zlatandrömmen med helt vardagliga detaljer, till vilka inköpslistor och pappasaknad hör. Maria Källströms realistiska illustrationer i svartvitt är lika enkla, fångar samma stämningar, med stänk av humor, till en fungerande, lågmäld helhet.


Staffan på biblioteket i Solna C

 

 

 

 

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: csladmin den 2 oktober 2013