Litterära platser i Sundbyberg

I Sundbyberg finns tio litterära skyltar runt om i staden. Varje skylt representerar en författare som har anknytning till Sundbyberg och innehåller citat där staden beskrivs i litteraturen.

Valkyriavägen 13: John Ajvide Lindqvist (finns inte på kartan)

(1968-) John Ajvide Lindqvist är känd för sina romaner och noveller med skräcktema av vilka flera har filmatiserats. Han fick sitt genombrott 2004 med ”Låt den rätte komma in” som utspelar sig under 1980-talet i Blackeberg, en av Stockholms västra förorter. Här växte också John upp och i grannskapet utspelar sig ”Sluthanteringen”, den sista berättelsen i ”Pappersväggar”. I berättelsen kör Kalle en transport från Karolinska Institutet till Heden där de levande döda bor… På väg därifrån tar han upp en liftare och det är Flora som bor på Valkyriavägen 13 i Rissne.

Högklintavägen 20: Stieg Larsson (finns inte på kartan)

(1954-2004) Stieg Larsson föddes i Skelleftehamn som Stig-Erland Larsson och växte också upp i Västerbotten. Han hade ett stort journalistiskt engagemang mot rasism och högerextremism och grundade tidskriften Expo. Han blev först efter sin död en hyllad och uppmärksammad författare för sin milleniumserie. Genom den blev han en av Sveriges bäst säljande skönlitterära skribenter någonsin och också internationellt mycket uppmärksammad. I den första delen ”Män som hatar kvinnor” (2005) gör huvudpersonen Lisbeth Salander ett antal besök hos sin hackerkollega Plague som bor på Högklintavägen i Lilla Alby i Sundbyberg.

Esplanaden 15: Vic Suneson, pseudonym för Sune Viktor Lundquist (finns inte på kartan)

(1911-1975) Vic Suneson är pseudonym för Sune Viktor Lundquist som föddes och växte upp i centrala Stockholm. Han utbildade sig till civilingenjör och som deckarförfattare debuterade han med två böcker. Den första han skrev var "Mördaren har matchboll" (1949), men den som först publicerades var "Mord kring Maud" (1948). Under sitt alias Suneson var han tillsammans med Maria Lang, H.-K. Rönblom och Stieg Trenter en av de s.k. "fyra stora" i svensk kriminallitteratur under mitten av 1900-talet. Sina sista år tillbringade han i Sundbyberg och där utspelar sig också ”Klas och den mystiska peruken” som är en barn- och ungdomsdeckare. Det är författarens son Anders Lundquist som står som förebild för bokens Klas och som också i verkligheten bodde på Esplanaden 15.

Korsningen Järnvägsgatan/Ekovägen: Stieg Trenter (finns inte på kartan)

(1914-1967) Stieg Trenter, född som Stig Johansson, var journalist och författare. Han växte upp i Farsta i Stockholm. Som journalist arbetade han bland annat i Etiopien som krigskorrespondent. 1943 debuterade han som deckarförfattare med ”Ingen kan hejda döden”. Han var tillsammans med Maria Lang, H.-K. Rönblom och Vic Suneson en av de så kallade ”fyra stora” deckarförfattarna från mitten av 1900-talet. Handlingen i deckarna utspelar sig oftast i Stockholm med omgivningar och huvudpersoner är fotografen Harry Friberg och hans trätobroder, kriminalintendent Vesper Johnson. I ”Narr på nocken” som kom 1956 passerar de bägge huvudpersonerna Sundbyberg på väg mot Solvalla och upplösningen av ännu en mordgåta.

Bällsta bro: Carl Michael Bellman (finns inte på kartan)

(1740-1795) Carl Michael Bellman, vår stora svenska skald vars mest kända verk är ”Fredmans epistlar” och ”Fredmans sånger” växte upp i Stockholm. Någon gång under 1760-talet besökte han sin gode vän Jonas Arnell på Bällsta säteri som bland annat var känd för att vara mycket frikostig med alkoholhaltiga drycker. Inför hemfärden till Stockholm fick Bellman låna en häst och det bar sig inte bättre än att han i närheten av Bällsta bro ramlade av densamma och tappade peruken. Dagen därpå skriver han ett brev till Arnell och beklagar sig över olyckan och där framgår att han inte varit helt nykter under ridturen.

Hallonbergsplan: Daniel Sjölin

(1977-) Daniel Sjölin, författare och litteraturkritiker, växte upp i Sollentuna. Under flera år var han en uppskattad programledare för SVT:s litteraturprogram Babel. Som barn besökte han sin mormor i stadsdelen Ör i Sundbyberg och där tilldrar sig också delar av handlingen i barndomsskildringen ”Oron bror”. Det var hans debutroman som han också fick Borås tidnings debutantpris för 2003 med motiveringen "En surrealistisk uppväxtskildring där perspektivet glider mellan barnets påtagliga upptäckter och den vuxne mannens erfarenhetsmättade återblickar." Den mycket uppmärksammade ”Världens sista roman” kom 2007.

Solparken i Duvbo: Helga Henschen

(1917-2002) Konstnären och författaren Helga Henschen föddes i Stockholm och från 1976 till sin död bodde hon på Björkhagsvägen 42 i stadsdelen Duvbo i Sundbyberg. Hon målade i olja och akvarell, tecknade, skulpterade och finns representerad på många muséer. Hon donerade många verk till Sundbybergs stad och de flesta skulpturerna är placerade på biblioteket i Signalfabriken. I sina senare böcker blandade hon dikter med citat och teckningar. 1981 kom den självbiografiska ”Vägen till Rebella”. Hon hade ett stort engagemang i miljö- och fredsrörelsen.

Tornparken: Eva Adolfsson

(1942-2010) Eva Adolfsson, författare, tidskriftsredaktör och litteraturkritiker föddes i Malmö och debuterade med romanen ”I hennes frånvaro” 1989. I romanen ”Förvandling”, som kom ut 2005, strövar en ung, gravid kvinna runt i Sundbyberg. Den handlar om önskan om en bra framtid, hungern efter en man och längtan efter att kunna leva ett liv som författare. Romanen belönades med Sveriges Radios romanpris. Hennes sista roman ”En liten historia” gavs ut 2009.

Sundbybergs kyrka: Ragnar Thoursie

(1919-2010) Ragnar Thoursie, poet och litteraturkritiker, växte upp i Katrineholm. Han lämnade tidigt en lovande bana som författare för att arbeta inom olika statliga förvaltningar. Hans starka samhällsengagemang visar sig i ”Sundbybergs-prologen” som han fick i uppdrag att skriva inför stadens 25-årsjubileum. Dikten lästes upp under de stora festligheter som anordnades på nyårsafton 1951. Då bodde han också i Sundbyberg. Olof Palme citerade ofta dikten i sina politiska tal. I sin sista poesisamling som kom 2009, ”Sånger från äldreomsorgen”, skildrar han i dikt livet som vårdtagare.

Albygatan: Stig Dagerman

(1923- 1954) Stig Dagerman var författare, redaktör och journalist. Han växte upp på farföräldrarnas gård i Älvkarleby i norra Uppland. Under åren 1944-1947 bodde han i stadsdelen Lilla Alby i Sundbyberg, först på Trädgårdsgatan och sedan på Albygatan 118 i kvarteret Trädgården. Under den perioden skrevs flera av hans viktigaste verk, såsom ”Ormen”, ”De dömdas ö” och reportageboken ”Tysk höst”. I de berömda dagsverserna ”Dagsedlar” som publicerades i ”Arbetaren” skrev han om dagsaktuella händelser som handlade om tillståndet i världen. 1954 valde han att avsluta sitt liv.

Litterära platser i Sundbyberg
Ta en vandring i litteraturens fotspår!

Sundbybergs stad sätter upp litterära skyltar som en hyllning till de författare som har verkat i Sundbyberg eller nämnt Sundbyberg i sina verk. Texten på de litterära skyltarna har en tydlig koppling till den plats där de sätts upp. De första fem skyltarna invigdes den tredje oktober 2015 och fortsättningsvis kommer en skylt om året att invigas den första lördagen i oktober. I år får Rissne sin första skylt med text från John Ajvide Lindqvists bok ”Pappersväggar”. Invigning blir det 6 oktober kl. 13.00 på Valkyriavägen 13.

Initiativet till de litterära skyltar togs av Lambros Roumbanis som lämnade in ett medborgarförslag vilket Sundbybergs politiker nappade på.

Låna böckerna på biblioteken:

 1. Pappersväggar

  Undertitel: tio berättelser
  Av: Ajvide Lindqvist, John
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur

  Finns som: Bok
 2. Män som hatar kvinnor

  Av: Larsson, Stieg
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur

  Finns som: Bok
 3. Klas och den mystiska peruken

  Undertitel: en ungdomsdeckare
  Av: Suneson, Vic
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1974
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn

  Finns som: Bok
 4. Narr på nocken

  Av: Trenter, Stieg
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur

  Finns som: E-bok
 5. Fredmans epistlar

  Av: Bellman, Carl Michael
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1984
  Klassifikation: Vokalmusiktexter

  Finns som: Bok
 6. Oron bror

  Av: Sjölin, Daniel
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur

  Finns som: Bok
 7. Världens sista roman

  Av: Sjölin, Daniel
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur

  Finns som: Bok
 8. Vägen till Rebella

  Av: Henschen, Helga
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1981
  Klassifikation: Konsthistoria

  Finns som: Bok
 9. Förvandling

  Undertitel: roman
  Av: Adolfsson, Eva
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur

  Finns som: Bok
 10. En liten historia

  Undertitel: roman
  Av: Adolfsson, Eva
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur

  Finns som: Bok
 11. Nya sidor och dagsljus

  Av: Thoursie, Ragnar
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1952
  Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk

  Finns som: Bok
 12. Sånger från äldreomsorgen

  Av: Thoursie, Ragnar
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk

  Finns som: Bok
 13. Ormen

  Av: Dagerman, Stig
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1945
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur

  Finns som: Bok
 14. De dömdas ö

  Av: Dagerman, Stig
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur

  Finns som: E-bok
 15. Tysk höst

  Av: Dagerman, Stig
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Tyskland

  Finns som: Bok
 16. Dagsedlar

  Av: Dagerman, Stig
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1966
  Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk

  Finns som: Bok