Låt vargarna komma

När June förlorar den som står henne närmast, morbror Finn, upptäcker hon att det fanns en del av hans liv som han höll hemligt för henne.

USA 1987. June Elbus är fjorton år och en outsider som önskar att hon var född i en annan tid. Konstnären Finn är hennes morbror och gudfar, det är han som står henne närmast. Men Finn är sjuk i aids och blir fort sämre. Varje vecka åker June med sin syster Greta och deras mamma hem till Finn för att han ska hinna måla färdigt ett porträtt av June och Greta. När Finn sedan är borta vet June inte hur hon ska hantera saknaden och sorgen.

Första gången June ser Toby är på Finns begravning, där Toby inte är välkommen. Junes mamma tycker att det är Tobys fel att Finn är död och vill inte ha något med honom att göra. June och Greta har aldrig hört talas om Toby och June inser att det fanns en del av Finns liv som hon inte vet någonting om. Det väcker en stark avundsjuka hos henne men hon är ändå nyfiken på Toby. När Toby söker kontakt med June och skickar henne en present från Finn leder det till att de börjar träffas i hemlighet. Till en början är June arg och avvaktande men hon dras motvilligt in i en vänskap med Toby.

Junes storasyster Greta verkar ibland nästan glad att Finn är borta och inte längre står emellan henne och June. Det fanns en tid då de gjorde allt tillsammans men de har glidit isär. Nu är June van att dagligen parera Gretas gliringar. Om Greta önskat att de skulle komma närmare varandra igen efter Finns död så står nu Toby i vägen, även om Greta inte vet att June träffar honom.

Låt vargarna komma är en jättefin bok om sorg, kärlek, vänskaps- och familjeband. Läs den!