Låna e-böcker till dator och läsplatta

För att kunna ladda ned e-böcker till dator och läsplatta behöver du ha ett läsprogram och ett Adobe-id.

Till Sonys läsplattor finns särskilda instruktioner.

Skaffa Adobe-id:

Du behöver ha fyllt 13 år för att kunna skaffa ett Adobe-id.

• Gå till www.adobe.com/se/
  • Klicka på Logga in längst upp till höger på sidan
  • På nästa sida klickar du på texten "Har du inget Adobe-ID?"
  • Fyll i formuläret och klicka på Skapa

Din e-postadress blir ditt Adobe-id och lösenordet det som du själv valde.

Ladda ned läsprogrammet Adobe Digital Editions:

Sen är det dags att låna, här hittar du instruktioner för hur du lånar från vår webbsida.

För över e-boken till läsplattan:

• Koppla läsplattan till datorn.
  • Öppna Adobe Digital Editions i datorn.
  • Ta tag i boken genom att klicka på den och hålla nere musknappen, boken följer med dit du drar den.
  • Dra boken till vänstermenyn och släpp den över plattans namn.
  • Nu kan du koppla bort läsplattan och börja läsa.

Fungerar det inte?

• Kolla att du har programmet Adobe Digital Editions på datorn.
  • Kolla om du har ett Adobe-id och att det är auktoriserat i programmet Adobe Digital Editions

Om datorn inte hittar läsplattan:

• Titta på läsplattan om du behöver bekräfta att du vill koppla den mot datorn.
  • Prova att dra ur sladden och testa igen, eller prova att koppla in plattan i ett annat av datorns usb-uttag.

Viktigt om vissa läsplattor:

Adlibris Letto: Den trådlösa överföringen till Adlibris Letto fungerar bara när du köper böcker från Adlibris. För att föra över bibliotekets böcker behöver du gå via datorn.

Sonys läsplattor: Till Sonys läsplattor behöver du ett läsprogram som heter Sony Reader. Till Sonys läsplattor finns särskilda instruktioner.

Ej kompatibla läsplattor: Vissa läsplattor stödjer inte Adobes kopieringsskydd DRM, och på dem kan du inte läsa bibliotekets e-böcker. Amazon Kindle och läsplattorna EB78 och EB71 är två exempel på ej kompatibla läsplattor.

I vissa fall kan du välja om du vill låna böckerna som EPUB eller i PDF-format. Vi rekommenderar formatet EPUB.

EPUB är standardformatet för nypublicerade e-böcker. Det är ett s.k. flödande format, vilket gör att texten hela tiden anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Detta gör att böcker i EPUB är mycket väl anpassade för att läsa på mobila enheter, t ex läsplattor.

PDF är digitalt format som i första hand är avsett för utskrift, men även används för e-böcker. PDF är ett statiskt format, vilket innebär att sidan ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra det svårläst på mindre skärmar.