Komma och gå

”Kweka dör barfota en söndag före soluppgången, tofflorna står vid dörren in till sovrummet som två små hundar”.

Så inleds romanen Komma och gå av Taiye Selasi. Kweku Sai, en framstående kirurg dör plötsligt i en hjärtattack i sitt hem i Ghana. Hans död gör att den splittrade familjen återförenas efter många år.
De olika familjemedlemmarnas berättelser vävs samman och så småningom klarnar bilden av som skett i familjen, varför familjen splittas. Handlingen rör sig också mellan olika länder, Ghana, Nigeria och USA.

Vi var en liten grupp som träffades för att tala om Komma och gå. Vi tyckte att boken var rätt besvärlig att komma in i, och att förstå vem det var som förde ordet. Men så småningom klarnade det i alla fall! I en recension stod om språket ”att det var fullt av poetiska vändningar”, något som vi kunde hålla med om, även om bokcirkeln tyckte att det ibland blev lite för poetiskt, mer tillkrånglat och obegripligt.

En av cirkeldeltagarna uttryckte det så här: ”Först i slutet fick jag ordning på alla personer och deras tänkande med de olika "tiderna" vi befann oss i. Välskriven och bra djuplodade beskrivningar ibland för mycket och tröttande.”  Och en annan sa så här: ”Boken var intressant, jag hade lite besvär med att komma in i den, många familjemedlemmar, i alla fall så blev jag fängslad av deras liv och öde”

Även om bokcirkeln inledningsvis var lite tveksam till boken så gav den upphov till ett mycket intressant samtal om ursprung, vad är ”hemma”? Vi talade också om stolthet, vad man inte kan tala om, och hemligheter i familjer.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Carina Dahlander den 2 juni 2015